Novi zakon: Zbog pijane vožnje moguće i trajno oduzimanje automobila

Izvor: Blic, 25.Nov.2014, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon: Zbog pijane vožnje moguće i trajno oduzimanje automobila

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović predstavio je danas nacrt izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja koji predviđa i trajno oduzimanje vozila onima koji voze bez položenog vozačkog ispita, ili se zateknu za volanom sa više od dva promila alkohola u krvi.

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Nacrt izmena zakona, koji je sačinila radna grupa MUP formirana pre dva

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

meseca, produžava period probne vozačke dozvole za mlade vozače sa jedne na dve godine, a za one koji polože pre 19 godina na tri, kao i sat vremena dužu zabranu upravljanja noću - od 23:00 do 06:00 časova. Stefanović je naveo da je, od jula do danas, 2.300 mladih ljudi sa probnim dozvolama uhvaćeno u prekršajima, a da je, od tog broja, njih 1.700 vozilo noću.

Prema predlogu radne grupe MUP, pooštriće se i kazne za vožnju u alkoholisanom stanju, pa će svi oni koji se zateknu sa više od 1,6 promila u krvi, umesto dosadašnja dva promila, biti direktno vođeni kod sudije za prekršaje i kažnjavani po skraćenom postupku. To će se tretirati kao nasilnička vožnja, isto kao i  prekoračenje brzine veće od 90 kilometara na čas od dozvoljene u naselju, i 100 van naselja.

Novina koju predviđa nacrt izmena zakona je i pomeranje obaveznog korišćenja sedišta za decu do 12 godina, ili bezbednosnih podmetača, ako automobil ima naslone za glavu na zadnjim sedištima, a dete je niže od 135 centimetara.

Stefanović je rekao da je, zahvaljujući merama MUP preduzetim za smanjenje broja saobraćajnih nesreća, broj poginulih u prvih deset meseci manji za 100 u odnosu na isti period prošle godine. "Nismo zadovoljni tom brojkom, i dalje

radimo da je drastično smanjimo", naglasio je on, najavljujući da će se raditi maksimalno na prevenciji, kao i da će se nastojati da se saobraćajna policija maksimalno modernizuje. Prema podacima MUP, saobraćajna policija je od juna do kraja oktobra sankcionisala ukupno 390.719 prekršaja, dok je u istom periodu 2013. godine ta cifra bila 317.317.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.