Polaganje vozačkog ispita
Polaganje vozačkog ispita

Vozački ispit i teorijska obuka po novom pravilniku kao i teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po deset minuta između njih.

Budući vozači moraju da slušaju predavanja, da nauče propise i polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke. Praktična obuka vožnje, i početak obuke tek nakon odslušane teoretske obuke i položenog testa podrazumeva kompletnu obuku, koja sadrži 40 časova vožnje od po 45 minuta. Kandidat u toku dana može imati najviše dva časa vožnje dok se vozački ispit sastoji iz praktičnog i teoretskog dela.

Teoretski deo se polaže u prostorijama svake auto škole. Položen test važi godinu dana i u tom vremenu se mora položiti vozački ispit.
Kandidat slučajnim izborom bira jedan od 15 ispitnih zadataka koji su kovertirani, nakon upoznavanja sa trasom odnosno relacijom ispitnog zadatka kreće ispit. Početak i kraj ispita se odigrava na poligonu auto škole.

Praktični deo ispita se prvo obavlja na uređenom prostoru poligonu, gde kandidat pokazuje osnovne veštine u upravljanju vozilom i tu spada:
Vizuelna provera vozila, priprema za polazak, održavanje pravca u jednoj saobraćajnoj traci, kretanje vozila unazad sa promenom saobraćajne trake, ubrzavanje i kočenje, polukružno okretanje između linija sa manevrom, parkiranje podužno vožnjom unazad, parkiranje pod pravim uglom vožnjom unazad.

Ukoliko kandidat položi poligonski deo ispita sledi i vožnja ulicama grada ispitnom trasom koju je kandidat izvukao na početku polaganja. Po završetku ispita sledi ocena vozačke veštine i znanja. Trajanje vozačkog ispita traje najmanje 35 minuta vožnje u saobraćaju. Po novim propisima teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po 10 minuta između njih. Budući vozači moraće da odslušaju sva predavanja i da nauče propise, da polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke.

Kandidati za vozače mora da polažu i ispite iz pružanja prve pomoći, koji mogu biti organizovani u pojedinim zdravstvenim ustanovama ili u samim auto školama. Kandidati će morati da savladaju nekoliko osnovnih radnji u pružanju prve pomoći, a tu spadaju tehnike: zaustavljanje krvarenja, previjanje rane, imobilizacija pomoću trouglaste marame, i veštačko disanje. Obuku iz prve pomoći, organizovanje i sprovođenje ispita obavlja Crveni krst Srbije odnosno zdravstvena ustanova koja za to ima ovlašćenje. B kategorija je dozvola za upravljanje putničkim vozilom i vozilima čija masa nije veća od 3.5 t i nemaju više od osam mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača. Obuka vozača se može vršiti sa navršenih 16 godina, a polaganje vozačkog ispita sa 17 godina.

Obuka podrazumeva 40 časova teorije i 40 časova praktične obuke. Nakon završene teoretske obuke polaže se teoretski deo ispita, a nakon završene praktične obuke i praktični deo ispita.
Od 1. januara je snižen kriterijum polaska teorijskog ispita u auto školama, za pet bodova. Novina je i elektronsko polaganje kao i obaveza ispitivača i saobraćajnog policajca, da tokom praktičnog ispita nose laptopove, što usporava celu proceduru.

To znači da je od ove godine svakom kandidatu potrebno osamdeset pet do sto bodova kako bi prešao teorijski ispit, umesto dosadašnjih devedeset.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 21.Avg.2017, 12:06

Posle mesec i po dana Obrenovčani opet mogu da POLAŽU VOZAČKI ISPIT

Posle mesec i po dana Obrenovčani opet mogu da POLAŽU VOZAČKI ISPIT

Posle više od mesec i po dana Obrenovčani će od sutra ponovo moći da polažu vozačke ispite i na svojoj opštini.. Zbog neadekvatne signalizacije 4. jula stavljen je embargo na polaganje praktičnog ispita, a 22. avgusta kandidati će ponovo sesti za volan uz priliku da dobiju vozačku dozvolu. - Četvrtog jula u Obrenovcu je prestalo da se održava polaganje praktičnog ispita, pošto kao naseljeno mesto nije ispunjavalo uslove za polaganje vozačkog ispita: postojanje...

Detaljnije >>


Izvor: Radio 021, 16.Avg.2017, 07:51

Raspisan konkurs za 100 novih vatrogasaca

Raspisan konkurs za 100 novih vatrogasaca

MUP je objavio konkurs za obuku vatrogasaca, a da bi neki kandidat prošao, mora, između ostalog, da ima između 19 i 30 godina života, završenu srednju školu i položen vozački ispit "C" kategorije, rečeno je u MUP-u.. Na konkursu, koji je raspisan 11. avgusta i traje 30 dana, biće izabrano 100 polaznika, a oni će, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova, proći obuku nakon koje će postati vatrogasci. Kandidati mogu da podnesu prijave policijskoj stanici u...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 15.Avg.2017, 21:10

MUP raspisao konkurs za 100 vatrogasaca

MUP raspisao konkurs za 100 vatrogasaca

MUP je objavio konkurs za obuku vatrogasaca, a da bi neki kandidat prošao, mora, između ostalog, da ima između 19 i 30 godina života, završenu srednju školu i polozen vozački ispit "C" kategorije MUP je objavio konkurs za obuku vatrogasaca, a da bi neki kandidat prošao, mora, između ostalog, da ima između 19 i 30 godina života, završenu srednju školu i polozen vozački ispit "C" kategorije, rečeno je Tanjugu u MUP-u.Na konkursu, koji je raspisan 11. avgusta i traje...

Detaljnije >>

Izvor: juGmedia, 15.Avg.2017

Traži se 100 novih vatrogasaca, na jugu se zapošljava 15 u ovim opštinama

Traži se 100 novih vatrogasaca, na jugu se zapošljava 15 u ovim opštinama

U Svrljigu će biti raspoređena 4, u Preševu 3, po dva vatrogasca u Bosilegradu, Bojniku i Doljevcu, a po jedan u Medveđi i Bujanovcu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Najmanji potreban broj godina za ovaj konkurs je 19, a najviši 30, a što se stručne spreme tiče, kandidat mora da ima završenu srednju školu, ali i položen vozački ispit „C“ kategorije. MUP je objavio konkurs za obuku vatrogasaca, a da bi neki kandidat prošao, mora, između...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2017

MUP raspisao konkurs za 100 vatrogasaca

MUP raspisao konkurs za 100 vatrogasaca

MUP je objavio konkurs za obuku vatrogasaca, a da bi neki kandidat prošao, mora, između ostalog, da ima između 19 i 30 godina života, završenu srednju školu i položen vozački ispit "C" kategorije, rečeno je Tanjugu u MUP-u.. Na konkursu, koji je raspisan 11. avgusta i traje 30 dana, biće izabrano 100 polaznika, a oni će, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova, proći obuku nakon koje će postati vatrogasci. Kandidati mogu da podnesu prijave policijskoj stanici...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 15.Avg.2017

Dovoljno ste hrabri za vatrogasca? Evo prilike!

Dovoljno ste hrabri za vatrogasca? Evo prilike!

MUP je objavio konkurs za obuku vatrogasaca-spacioca, pa ako imate između 19 i 30 godina života, završenu srednju školu i položen vozački ispit "C" kategorije, možete da pokušate.. Foto: Tanjug/Rade Prelić. Na konkursu, koji je raspisan 11. avgusta i traje 30 dana, biće izabrano 100 polaznika, a oni će, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova, proći obuku nakon koje će postati vatrogasci. Kandidati mogu da podnesu prijave policijskoj stanici u...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 15.Avg.2017

Raspisan konkurs za 100 vatrogasaca

Raspisan konkurs za 100 vatrogasaca

MUP je objavio konkurs za obuku vatrogasaca, a da bi neki kandidat prošao, mora, između ostalog, da ima između 19 i 30 godina života, završenu srednju školu i položen vozački ispit "C" kategorije, rečeno je "Tanjugu" u MUP-u. Na konkursu, koji je raspisan 11. avgusta i traje 30 dana, biće izabrano 100 polaznika, a oni će, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova, proći obuku nakon koje će postati...

Detaljnije >>