Polaganje vozačkog ispita
Polaganje vozačkog ispita

Vozački ispit i teorijska obuka po novom pravilniku kao i teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po deset minuta između njih.

Budući vozači moraju da slušaju predavanja, da nauče propise i polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke. Praktična obuka vožnje, i početak obuke tek nakon odslušane teoretske obuke i položenog testa podrazumeva kompletnu obuku, koja sadrži 40 časova vožnje od po 45 minuta. Kandidat u toku dana može imati najviše dva časa vožnje dok se vozački ispit sastoji iz praktičnog i teoretskog dela.

Teoretski deo se polaže u prostorijama svake auto škole. Položen test važi godinu dana i u tom vremenu se mora položiti vozački ispit.
Kandidat slučajnim izborom bira jedan od 15 ispitnih zadataka koji su kovertirani, nakon upoznavanja sa trasom odnosno relacijom ispitnog zadatka kreće ispit. Početak i kraj ispita se odigrava na poligonu auto škole.

Praktični deo ispita se prvo obavlja na uređenom prostoru poligonu, gde kandidat pokazuje osnovne veštine u upravljanju vozilom i tu spada:
Vizuelna provera vozila, priprema za polazak, održavanje pravca u jednoj saobraćajnoj traci, kretanje vozila unazad sa promenom saobraćajne trake, ubrzavanje i kočenje, polukružno okretanje između linija sa manevrom, parkiranje podužno vožnjom unazad, parkiranje pod pravim uglom vožnjom unazad.

Ukoliko kandidat položi poligonski deo ispita sledi i vožnja ulicama grada ispitnom trasom koju je kandidat izvukao na početku polaganja. Po završetku ispita sledi ocena vozačke veštine i znanja. Trajanje vozačkog ispita traje najmanje 35 minuta vožnje u saobraćaju. Po novim propisima teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po 10 minuta između njih. Budući vozači moraće da odslušaju sva predavanja i da nauče propise, da polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke.

Kandidati za vozače mora da polažu i ispite iz pružanja prve pomoći, koji mogu biti organizovani u pojedinim zdravstvenim ustanovama ili u samim auto školama. Kandidati će morati da savladaju nekoliko osnovnih radnji u pružanju prve pomoći, a tu spadaju tehnike: zaustavljanje krvarenja, previjanje rane, imobilizacija pomoću trouglaste marame, i veštačko disanje. Obuku iz prve pomoći, organizovanje i sprovođenje ispita obavlja Crveni krst Srbije odnosno zdravstvena ustanova koja za to ima ovlašćenje. B kategorija je dozvola za upravljanje putničkim vozilom i vozilima čija masa nije veća od 3.5 t i nemaju više od osam mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača. Obuka vozača se može vršiti sa navršenih 16 godina, a polaganje vozačkog ispita sa 17 godina.

Obuka podrazumeva 40 časova teorije i 40 časova praktične obuke. Nakon završene teoretske obuke polaže se teoretski deo ispita, a nakon završene praktične obuke i praktični deo ispita.
Od 1. januara je snižen kriterijum polaska teorijskog ispita u auto školama, za pet bodova. Novina je i elektronsko polaganje kao i obaveza ispitivača i saobraćajnog policajca, da tokom praktičnog ispita nose laptopove, što usporava celu proceduru.

To znači da je od ove godine svakom kandidatu potrebno osamdeset pet do sto bodova kako bi prešao teorijski ispit, umesto dosadašnjih devedeset.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 22.Feb.2017, 06:28

DOBRA VEST ZA DIJASPORU Evo gde sve u Evropi važe srpske vozačke dozvole

DOBRA VEST ZA DIJASPORU Evo gde sve u Evropi važe srpske vozačke dozvole

Osim u Nemačkoj građani Srbije mogu svoje vozačke dozvole da zamene u još sedam evropskih zemalja, gde će im one biti priznate bez ikakvih problema i ponovnog polaganja vozačkog ispita.. Naši građani koji žive i rade u Nemačkoj ovu vest juče su dočekali sa oduševljenjem, jer to automatski znači i neće biti izloženi trošku od 500 do 1.000 evra koliko su ranije morali da plate za ponovno polaganje vozačkog ispita. Kako za "Blic" kažu u Ministarstvu unutrašnjih...

Detaljnije >>


Izvor: Kurir, 21.Feb.2017, 12:04

OVO ĆE ODUŠEVITI SRBE KOJE IDU U NEMAČKU: Konačno su uveli pravilo koje će olakšati svima!

OVO ĆE ODUŠEVITI SRBE KOJE IDU U NEMAČKU: Konačno su uveli pravilo koje će olakšati svima!

.. Ovaj sporazum važi za sve kategorije Jedini preduslov je dugoročni boravak u drugoj zemlji, odnosno boravak od najmanje šest meseci u kontinuitetu, saopšteno je iz nemačke ambasade. Do sada je za zamenu srpske vozačke u Nemačkoj bilo potrebno ponovno polagati vozački ispit, za šta su naši državljani morali da plaćaju po 1000 evra, o čemu je Kurir ranije pisao. Nedavno smo i prvi najavili da će ove godine srpske dozvole biti priznate u Nemačkoj,...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2017, 21:29

Moguća zamjena srpske vozačke dozvole za njemačku

BEOGRAD - Direktor policije Srbije Vladimir Rebić i ambasador Savezne Republike Njemačke Aksel Ditman potpisali su u Beogradu Zajedničku izjavu, kojom će biti omogućeno da srpske vozačke dozvole zamjene za njemačke, bez polaganja vozačkog ispita, za sve kategorije, ukoliko imaju prebivalište od najmanje šest mjeseci u Njemačkoj.. „Ministarstvo unutrašnjih poslova i u prethodnom periodu ostvarilo je plodonosnu saradnju sa Saveznim ministarstvom unutrašnjih poslova Njemačke“,...

Detaljnije >>

Izvor: Telegraf.rs, 20.Feb.2017

Od sada lakše do vozačkih dozvola: Ove promene će olakšati život našim ljudima u Nemačkoj

Od sada lakše do vozačkih dozvola: Ove promene će olakšati život našim ljudima u Nemačkoj

Direktor policije Vladimir Rebić i ambasador Savezne Republike Nemačke Aksel Ditman potpisali su u Beogradu Zajedničku izjavu, kojom će biti omogućeno da srpske vozačke dozvole zamene za nemačke, bez polaganja vozačkog ispita, za sve kategorije, ukoliko imaju prebivalište od najmanje šest meseci u Nemačkoj.- Ministarstvo unutrašnjih poslova i u prethodnom periodu ostvarilo je plodonosnu saradnju sa Saveznim ministarstvom unutrašnjih poslova Nemačke - rekao je Rebić podsetivši da Savezna...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 20.Feb.2017

Zamena srpske vozačke dozvole za nemačku bez polaganja

Zamena srpske vozačke dozvole za nemačku bez polaganja

Direktor policije Vladimir Rebić i ambasador Savezne Republike Nemačke Aksel Ditman potpisali su u Beogradu Zajedničku izjavu, kojom će biti omogućeno da srpske vozačke dozvole zamene za nemačke, bez polaganja vozačkog ispita, za sve kategorije, ukoliko imaju prebivalište od najmanje šest meseci u Nemačkoj.. "Ministarstvo unutrašnjih poslova i u prethodnom periodu ostvarilo je dobru saradnju sa Saveznim ministarstvom unutrašnjih poslova Nemačke“, rekao je Rebić,...

Detaljnije >>

Izvor: Beta Video, 20.Feb.2017

Rebić: Državljani Srbije će moći da da srpske vozačke dozvole zamene za nemačke, bez polaganja vozač

Rebić: Državljani Srbije će moći da da srpske vozačke dozvole zamene za nemačke, bez polaganja vozač

BEOGRAD - Direktor policije MUP-a Srbije Vladimir Rebić je kazao da će na osnovu te izjave državljanima Srbije biti omogućeno da srpske vozačke...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 20.Feb.2017

Srbija i Nemačka potpisale izjavu o zameni vozačkih dozvola

Srbija i Nemačka potpisale izjavu o zameni vozačkih dozvola

Direktor policije Vladimir Rebić i ambasador Nemačke Aksel Ditman potpisali su Zajedničku izjavu o namerama Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije o procedurama zamene vozačkih dozvola. To je od posebnog značaja za veliki broj srpskih državljana koji žive i rade u Nemačkoj. Rebić je, nakon potpisivanja, istakao da će na osnovu te izjave državljanima Srbije biti omogućeno da srpske vozačke dozvole...

Detaljnije >>