Polaganje vozačkog ispita
Polaganje vozačkog ispita

Vozački ispit i teorijska obuka po novom pravilniku kao i teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po deset minuta između njih.

Budući vozači moraju da slušaju predavanja, da nauče propise i polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke. Praktična obuka vožnje, i početak obuke tek nakon odslušane teoretske obuke i položenog testa podrazumeva kompletnu obuku, koja sadrži 40 časova vožnje od po 45 minuta. Kandidat u toku dana može imati najviše dva časa vožnje dok se vozački ispit sastoji iz praktičnog i teoretskog dela.

Teoretski deo se polaže u prostorijama svake auto škole. Položen test važi godinu dana i u tom vremenu se mora položiti vozački ispit.
Kandidat slučajnim izborom bira jedan od 15 ispitnih zadataka koji su kovertirani, nakon upoznavanja sa trasom odnosno relacijom ispitnog zadatka kreće ispit. Početak i kraj ispita se odigrava na poligonu auto škole.

Praktični deo ispita se prvo obavlja na uređenom prostoru poligonu, gde kandidat pokazuje osnovne veštine u upravljanju vozilom i tu spada:
Vizuelna provera vozila, priprema za polazak, održavanje pravca u jednoj saobraćajnoj traci, kretanje vozila unazad sa promenom saobraćajne trake, ubrzavanje i kočenje, polukružno okretanje između linija sa manevrom, parkiranje podužno vožnjom unazad, parkiranje pod pravim uglom vožnjom unazad.

Ukoliko kandidat položi poligonski deo ispita sledi i vožnja ulicama grada ispitnom trasom koju je kandidat izvukao na početku polaganja. Po završetku ispita sledi ocena vozačke veštine i znanja. Trajanje vozačkog ispita traje najmanje 35 minuta vožnje u saobraćaju. Po novim propisima teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po 10 minuta između njih. Budući vozači moraće da odslušaju sva predavanja i da nauče propise, da polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke.

Kandidati za vozače mora da polažu i ispite iz pružanja prve pomoći, koji mogu biti organizovani u pojedinim zdravstvenim ustanovama ili u samim auto školama. Kandidati će morati da savladaju nekoliko osnovnih radnji u pružanju prve pomoći, a tu spadaju tehnike: zaustavljanje krvarenja, previjanje rane, imobilizacija pomoću trouglaste marame, i veštačko disanje. Obuku iz prve pomoći, organizovanje i sprovođenje ispita obavlja Crveni krst Srbije odnosno zdravstvena ustanova koja za to ima ovlašćenje. B kategorija je dozvola za upravljanje putničkim vozilom i vozilima čija masa nije veća od 3.5 t i nemaju više od osam mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača. Obuka vozača se može vršiti sa navršenih 16 godina, a polaganje vozačkog ispita sa 17 godina.

Obuka podrazumeva 40 časova teorije i 40 časova praktične obuke. Nakon završene teoretske obuke polaže se teoretski deo ispita, a nakon završene praktične obuke i praktični deo ispita.
Od 1. januara je snižen kriterijum polaska teorijskog ispita u auto školama, za pet bodova. Novina je i elektronsko polaganje kao i obaveza ispitivača i saobraćajnog policajca, da tokom praktičnog ispita nose laptopove, što usporava celu proceduru.

To znači da je od ove godine svakom kandidatu potrebno osamdeset pet do sto bodova kako bi prešao teorijski ispit, umesto dosadašnjih devedeset.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2017, 09:46

Novine u polaganju vozačkog ispita

Novine u polaganju vozačkog ispita

Najavljene su novine koje se tiču onih koji tek treba da polažu vozački ispit.. Cene polaganja vozačkih ispita uskoro bi mogle da se promene. Govori se o tome da bi auto-škole mogle same...

Detaljnije >>


Izvor: juGmedia, 18.Maj.2017, 07:22

Na polaganje vozačkog ispita čeka se mesecima!?

Na polaganje vozačkog ispita čeka se mesecima!?

Predstavnici nekoliko auto škola u Leskovcu žale se da je novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju usporen postupak polaganja praktičnog dela vozačkog ispita, pa kandidati za buduće vozače čekaju od mesec do, čak, tri meseca, što u leskovačkoj policiji demantuju. Na području Leskovca aktivno je 19 auto škola, tri puta više nego, na primer, pre desetak godina, ali je broj polaznika, kako se tvrdi, ostao skoro isti.. “Pre ovog zakona, u istom danu se završavalo...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2017, 11:25

To se zove poklon iz snova: Žena iznenadila muža novovom ZVERKOM, zamalo da padne u nesvest (VIDEO)

To se zove poklon iz snova: Žena iznenadila muža novovom ZVERKOM, zamalo da padne u nesvest (VIDEO)

Šteta što su već venčani, jer sad bi 'ladno mogao da je oženi.. Gotovo smo sigurni da nema muškarca koji ne bi hteo jednog lepog popodneva da otkrije ovakvu zver u svojoj garaži. Poznati JuTjub blogerski par (OK, poznati su na JuTjubu) gospodin i gospođa Lavinj snimili su video na kome supruga Di svom mužu Džeriju poklanja novi žuti McLaren 650S, a njegova reakcija na auto iz...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2017, 13:44

Devojka nije položila VOZAČKI ISPIT - zbog STRAŠNE GREŠKE INSTRUKTORA! (FOTO)

Devojka nije položila VOZAČKI ISPIT - zbog STRAŠNE GREŠKE INSTRUKTORA! (FOTO)

Ništa nije bila kriva.. Polaznica kursa za obuku vozača u Birmingemu, u Britaniji, nije položila vozački ispit iz prvog pokušaja, ali za to nije bila kriva ona, već njen instruktor. Policija je zaustavila polaganje kada je otkrila da kola na kojima je kandidatkinja polagala ispit nisu osigurana i da na njima nije obavljena obavezna kontrola ispravnosti. Vozilo je bilo zaustavljeno u toku vožnje, a kada su saobraćajci otkrili neispravnosti, oduzeli su vozilo i odvezli...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2017, 16:37

MOMAK (18) POGINUO U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI: Seo na motor bez dozvole i zakucao se u mercedes

MOMAK (18) POGINUO U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI: Seo na motor bez dozvole i zakucao se u mercedes

Nije imao ni položenu vožnju. U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u mestu Širitovci, na području Drniša u Hrvatskoj, život je izgubio 18-godišnji vozač motocikla. U šibenskoj policiji su rekli da je 18-godišnji...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Apr.2017, 15:40

Za polaganje vožačkog ispita biće potrebno poznavanje navigacije

Prilikom polaganja vozačkog ispita u Velikoj Britaniji vozači će koristiti navigaciju i ispitivačima dokazati kako mogu pratiti uputstva s GPS uređaja.. Papirnate karte za navigaciju za većinu su vozača odavno postale prošlost te danas sve veći broj vozača koristi satelitsku navigaciju – ili putem posebnih GPS uređaja ili putem mobilnih telefona. Umjesto gubljenja po nepoznatima kvartovima i novim gradovima, danas nam je za snalaženje i pronalaženje adrese dovoljan...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 18.Apr.2017

Polaganje vožnje: Na testu i korišćenje GPS-a

Polaganje vožnje: Na testu i korišćenje GPS-a

Savremeni automobili sve više liče svemirske brdove, tako da i polaganje vožnje mora da bude u skladu sa tim.. Foto: YouTube. U Velikoj Britaniji je najavljena velika novina: prilikom polaganja vozačkog ispita budući vozači će koristiti navigaciju i komisiji dokazati da umeju da koriste GPS. Ova novina će biti uvedena od decmbra 2017, a u agenciji koja je zadužena za testove za polaganje vozačkih ispita i licenciranje instruktora (Driving and...

Detaljnije >>