Polaganje vozačkog ispita
Polaganje vozačkog ispita

Vozački ispit i teorijska obuka po novom pravilniku kao i teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po deset minuta između njih.

Budući vozači moraju da slušaju predavanja, da nauče propise i polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke. Praktična obuka vožnje, i početak obuke tek nakon odslušane teoretske obuke i položenog testa podrazumeva kompletnu obuku, koja sadrži 40 časova vožnje od po 45 minuta. Kandidat u toku dana može imati najviše dva časa vožnje dok se vozački ispit sastoji iz praktičnog i teoretskog dela.

Teoretski deo se polaže u prostorijama svake auto škole. Položen test važi godinu dana i u tom vremenu se mora položiti vozački ispit.
Kandidat slučajnim izborom bira jedan od 15 ispitnih zadataka koji su kovertirani, nakon upoznavanja sa trasom odnosno relacijom ispitnog zadatka kreće ispit. Početak i kraj ispita se odigrava na poligonu auto škole.

Praktični deo ispita se prvo obavlja na uređenom prostoru poligonu, gde kandidat pokazuje osnovne veštine u upravljanju vozilom i tu spada:
Vizuelna provera vozila, priprema za polazak, održavanje pravca u jednoj saobraćajnoj traci, kretanje vozila unazad sa promenom saobraćajne trake, ubrzavanje i kočenje, polukružno okretanje između linija sa manevrom, parkiranje podužno vožnjom unazad, parkiranje pod pravim uglom vožnjom unazad.

Ukoliko kandidat položi poligonski deo ispita sledi i vožnja ulicama grada ispitnom trasom koju je kandidat izvukao na početku polaganja. Po završetku ispita sledi ocena vozačke veštine i znanja. Trajanje vozačkog ispita traje najmanje 35 minuta vožnje u saobraćaju. Po novim propisima teorijski deo obuke postaje obavezan, i predviđeno je najmanje 40 časova. Čas traje 45 minuta, a kandidat u toku dana može imati najviše tri časa, sa pauzama od po 10 minuta između njih. Budući vozači moraće da odslušaju sva predavanja i da nauče propise, da polože testove pre nego što krenu sa časovima praktične obuke.

Kandidati za vozače mora da polažu i ispite iz pružanja prve pomoći, koji mogu biti organizovani u pojedinim zdravstvenim ustanovama ili u samim auto školama. Kandidati će morati da savladaju nekoliko osnovnih radnji u pružanju prve pomoći, a tu spadaju tehnike: zaustavljanje krvarenja, previjanje rane, imobilizacija pomoću trouglaste marame, i veštačko disanje. Obuku iz prve pomoći, organizovanje i sprovođenje ispita obavlja Crveni krst Srbije odnosno zdravstvena ustanova koja za to ima ovlašćenje. B kategorija je dozvola za upravljanje putničkim vozilom i vozilima čija masa nije veća od 3.5 t i nemaju više od osam mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača. Obuka vozača se može vršiti sa navršenih 16 godina, a polaganje vozačkog ispita sa 17 godina.

Obuka podrazumeva 40 časova teorije i 40 časova praktične obuke. Nakon završene teoretske obuke polaže se teoretski deo ispita, a nakon završene praktične obuke i praktični deo ispita.
Od 1. januara je snižen kriterijum polaska teorijskog ispita u auto školama, za pet bodova. Novina je i elektronsko polaganje kao i obaveza ispitivača i saobraćajnog policajca, da tokom praktičnog ispita nose laptopove, što usporava celu proceduru.

To znači da je od ove godine svakom kandidatu potrebno osamdeset pet do sto bodova kako bi prešao teorijski ispit, umesto dosadašnjih devedeset.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Apr.2017, 15:40

Za polaganje vožačkog ispita biće potrebno poznavanje navigacije

Prilikom polaganja vozačkog ispita u Velikoj Britaniji vozači će koristiti navigaciju i ispitivačima dokazati kako mogu pratiti uputstva s GPS uređaja.. Papirnate karte za navigaciju za većinu su vozača odavno postale prošlost te danas sve veći broj vozača koristi satelitsku navigaciju – ili putem posebnih GPS uređaja ili putem mobilnih telefona. Umjesto gubljenja po nepoznatima kvartovima i novim gradovima, danas nam je za snalaženje i pronalaženje adrese dovoljan...

Detaljnije >>


Izvor: Mondo, 18.Apr.2017

Polaganje vožnje: Na testu i korišćenje GPS-a

Polaganje vožnje: Na testu i korišćenje GPS-a

Savremeni automobili sve više liče svemirske brdove, tako da i polaganje vožnje mora da bude u skladu sa tim.. Foto: YouTube. U Velikoj Britaniji je najavljena velika novina: prilikom polaganja vozačkog ispita budući vozači će koristiti navigaciju i komisiji dokazati da umeju da koriste GPS. Ova novina će biti uvedena od decmbra 2017, a u agenciji koja je zadužena za testove za polaganje vozačkih ispita i licenciranje instruktora (Driving and...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 18.Apr.2017

Uz test polaganja vožnje uvrstili poznavanje navigacije

Uz test polaganja vožnje uvrstili poznavanje navigacije

Da bi položili vozački ispit, kandidati u Velikoj Britaniji moraće da nauče da koriste GPS navigacioni uređaj u automobilu. Ovo je jedna od nekoliko izmena koje će od decembra sačekati buduće vozače u toj zemlji na putu do dozvole.“Da bi test vožnje kao deo procesa polaganja vozačkog ispita ostao relevantan u 21. veku, bilo je neophodno osavremeniti ga i uvesti poznavanje satelitske navigacije”, objašnjavaju u britanskom Ministarstvu saobraćaja, a prenosi BBC. Pored...

Detaljnije >>

Izvor: NovaEnergija.net, 18.Apr.2017

U Britaniji poznavanje navigacije deo vozačkog ispita!

U Britaniji poznavanje navigacije deo vozačkog ispita!

Da bi položili vozački ispit, kandidati u Velikoj Britaniji moraće da nauče da koriste GPS navigacioni uređaj u automobilu. Ovo je jedna od nekoliko izmena koje će od decembra sačekati buduće vozače u toj zemlji na putu do dozvole. “Da bi test vožnje kao deo procesa polaganja vozačkog ispita ostao relevantan u 21. veku, bilo je neophodno osavremeniti ga i uvesti poznavanje satelitske navigacije”, objašnjavaju u britanskom Ministarstvu saobraćaja, a prenosi...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2017

STIŽU NOVINE: Za polaganje vozačkog ispita moraćete da poznajete i OVAJ sistem!

STIŽU NOVINE: Za polaganje vozačkog ispita moraćete da poznajete i OVAJ sistem!

Vreme je za promene.. Da bi položili vozački ispit kandidati u Velikoj Britaniji moraće da nauče da koriste navigaciju i da ispitivačima dokažu da mogu da prate uputstva s GPS uređaja u automobilu. Papirne karte su za većinu vozača daleka prošlost s obzirom na to da se danas najčešće koristi satelitska navigacija putem GPS uređaja ili mobilnih telefona. Umesto gubljenja i lutanja po nepoznatim krajevima i novim gradovima, danas vam je za snalaženje i dolazak...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 18.Apr.2017

Vozači u Britaniji na testu će polagati i poznavanje GPS-a

Vozači u Britaniji na testu će polagati i poznavanje GPS-a

Da bi položili vozački ispit, kandidati u Velikoj Britaniji moraće da nauče da koriste GPS navigacioni uređaj u automobilu.. Ovo je jedna od nekoliko izmena koje će od decembra sačekati buduće vozače u toj zemlji na putu do dozvole. "Da bi test vožnje kao deo procesa polaganja vozačkog ispita ostao relevantan u 21. veku, bilo je neophodno osavremeniti ga i uvesti poznavanje satelitske navigacije", objašnjavaju u britanskom Ministarstvu saobraćaja, a...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Apr.2017

U test polaganja vožnje uvrstili poznavanje navigacije

U test polaganja vožnje uvrstili poznavanje navigacije

Da bi položili vozački ispit, kandidati u Velikoj Britaniji moraće da nauče da koriste GPS navigacioni uređaj u automobilu.. Ovo je jedna od nekoliko izmena koje će od decembra sačekati buduće vozače u toj zemlji na putu do dozvole. “Da bi test vožnje kao deo procesa polaganja vozačkog ispita ostao relevantan u 21. veku, bilo je neophodno osavremeniti ga i uvesti poznavanje satelitske navigacije”, objašnjavaju u britanskom Ministarstvu saobraćaja, a prenosi...

Detaljnije >>