U pivu pronađen sastojak koji pomaže u mršavljenju

Izvor: B92, 30.Apr.2016, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U pivu pronađen sastojak koji pomaže u mršavljenju

Kad su u pitanju zdravstveni benefiti i alkohol, crveno vino, koje je bogato antioksidantima je ono koje inače dobija najviše zasluga.

Uprkos tome što za pivo često vezujemo termin “pivski stomak” jer je bogato ugljenim hidratima, ovo piće ima i svoje pozitivne strane - pomaže u prevenciji pojave bubrežnog kamenca, jača kosti i pomaže u varenju.

Naučnici su nedavno otkrili još jednu zdravstvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prednost piva - ovaj napitak sadrži organsko jedinjenje zvano ksantohumol, flavonoid koji se prirodno nalazi u hmelju, koji može da pomogne u gubljenju kilograma i borbi protiv gojaznosti.

Testovi su pokazali da ksantohumol takođe pomaže u snižavanju holesterola i nivoa šećera u krvi.

Ali, pijenje piva vam neće pomoći da smršate, s obzirom na to da pivo sadrži vrlo male količine ksantohumola. Jedna krigla piva sadrži samo 0.0757 mg ove supstance, a da bismo u naš organizam uneli potrebnu količinu potrebnu za mršavljenje, morali bismo da popijemo 3.500 krigli dnevno.

Ipak, istraživači navode da je ovo važan podatak jer bi u budućnosti mogao da se stvori koncentrisani oblik ksantohumola u suplementima, koji bi mogao da se koristiti za tretiranje metaboličkog sindroma i smanjenje faktora rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa, srčanog udara i drugih problema sa krvnim sudovima.

Jedan od tri Amerikanca ima metabolički sindrom, grupu metaboličkih poremećaja koji se manifestuju kao insulinska rezistencija, gomilanje masnog tkiva u području stomaka (abdominalna ili centralna gojaznost), visoki nivo holesterola u krvi i povišen krvni pritisak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.