Izvor: N1 televizija, 07.Avg.2017, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenačka pivara Komunjara proizvodi Tita i Jovanku

Mala pivara iz Novog Mesta dobila je ovih dana besplatnu reklamu kad je na Fejsbuku objavljena fotografija iz prodavnice u Ljubljani gde se na polici nalazi njihovo svetlo pivo "Tito", a uz njega gorko, pšenično naziva "Jovanka".

Oko toga se odmah razvila javna rasprava da li je u Sloveniji dozvoljeno na taj način komercijalizovati, odnosno "slaviti" vodeće osobe prošlog totalitaristčkog sistema.

Naročito je osetljivo ime bivšeg jugoslovenskog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Josipa Broza Tita koji je za desne političare komunistički diktator, a za leve čovek zaslužan za samostalnu Sloveniji u današnjm granicama s Prekmurjem, Piranom, Koprom i morskom obalom.

Na kritike da su svojim potezom razveselili jugonostalgičare, iz trgovačkog lanca Lidl odgovorili su da nikako nisu želeli da podižu političke emocije među svojim potrošačima, odnosno da ne žele "politiku u svoju butigu" u kojoj kupuju i levi i desni, piše nedeljnik "Demokracija".

Sporne vrste piva bile su izložene u sklopu prezentacije tzv. "craft" piva 50-ak slovenačkih proizvođača, kažu u Lidlu.

Radi se o pivskim brendovima malih serija koje nude porodične "mikropivovare". Sve se odvijalo početkom avgusta, kad se slavi dan piva, pa su tako jedno vreme imali i Tita i Jovanku.

Prozvođaču koji je piva stavio na tržište ne može se negirati smisao za humor i političku provokaciju. Radi se o kompaniji "Komunajzer", što na slovenačkom znači stari komunista ili "komunjara".

Presudom ustavnog suda iz 2011. u Sloveniji više nije dopušteno imenovanje novih ulica i trgova po bivšem jugoslavenskom predsedniku, dok opštine i gradovi koji nisu menjali stare nazive mogu sami odlučivati hoće li tako ostati ili će ukloniti table s imenima Tita i njegovih saradnika.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta biste da cugnete - malo "Tita" ili "Jovanke"?

Izvor: Mondo, 07.Avg.2017

Slovenci su na muci, da li više vole "Tita ili "Jovanku", ili bi trebalo da se groze piva imenovanog po glavnim junacima "zlog titoističkog vremena"...Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock..Maala pivara iz Novog Mesta dobila je ovih dana besplatnu reklamu kad je na Facebooku objavljena fotografija...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.