Onaj ko nema piva, nema šta da pije

Izvor: Vesti-online.com, 23.Apr.2016, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Onaj ko nema piva, nema šta da pije"

Nemci su obeležili 500 godina od donošenja zakona o proizvodnji piva. Sam zakon se donedavno striktno poštovao, međutim u poslednjih nekoliko godina pivari su uspeli da unesu neke promene u njega.

Svečanost je održana u Inglštadu, a gošća koja je privukla najviše pažnje svakako je kancelarka Angela Merkel. Ona je podsetila sve prisutne na izreku čuvenog reformatora crkve i bonvivana Martina Lutera da "onaj ko nema piva, nema šta da pije".

Zakon o pivu doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je 1516. godine vojvoda Vilijam IV od Bavarske i njime je propisano da omiljeno piće lokalnog stanovništa mora da se pravi isključivo od vode, hmelja i slada. Svaki drugi sastojak bio je najstrože zabranjen.

Zakon su veoma brzo prihvatile sve nemačke države, a usvojen je i u ujedinjenoj Nemačkoj, posle njenog formiranja 1871. godine. Istoričari navode da je zakon usvojen pre svega da bi se zabranila upotreba žitarica u proizvodnji piva, jer se smatralo da su one isuviše dragocene i neophodne za prehranu stanovništva.

Ipak, postoje i neki dokazi da je cilj donošenja zakona bio i zaštita onih koji ga piju, jer je već tada utvrđeno da neke vrste gljiva i trava, koje su pivari koristili, mogu da imaju štetna dejstva.

Kada su Belgijanci počeli da proizvode piva sa dodacima korijandera i pomorandžine kore, kako bi dobili specifične ukuse, nemački pivari su tražili izmenu zakona, a u rat sa državom ušli kada je crno pivo proglašeno nelegalnim zbog toga što sadrži šećer.

Posle desetogodišnje borbe, sud je 2005. godine konačno odlučio da crno pivo, koje sadrži minimalnu količinu šećera, može da se naziva pivom.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.