Ne bacajte čepove, oni život znače!

Izvor: Prva.rs, 24.Nov.2014, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne bacajte čepove, oni život znače!

Ova akcija nastala je u Novom Sadu, na inicijativu diplomirane ekološkinje Vanje Petković, koja je tokom studija saznala za primer dobre prakse Slovenije. 
- Susedi su, naime, nešto ranije došli na ideju da recikliranjem čepova prikupljaju novčana sredstva od kojih će deci sa invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju ili obrazovnom procesu pomoći. Nije mnogo bilo potrebno da se brzo okupe ljudi dobre volje da sličnu akciju i u Srbiji pokrenu, te su od 2012. godine do danas, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << već izmamili osmeh nekolicini mališana.
Prvo javno sortiranje je obavljeno u početkom maja 2014.godine, u selu Pivnice, kod Bačke Palanke. Oko 2 500 kilograma čepova  sortirano je po bojama ( beli, plavi, crveni, ljubičasti, roze, crni, zlatni, srebrni, žuti, mix ( čepovi koji na sebi imaju plastike dve ili više različitih boja). Od njihove prodaje za reciklažu kupljena su pomagala za dvoje dece.
- Prvo dete za koje smo sakupljali čepove je David Mernjik upravo iz sela Pivnice. Njemu smo pomogli kupovinom školskog stola, koji je prilagođen njegovom invaliditetu, a potom smo  Stefanu Marinkoviću iz Zmajeva kupili invalidska kolica jer je dosadašnja prerastao. 
Akciju podržavaju brojne instituciji i kompanije, ali najaktivniji do sada su vrtići i škole. S obzirom na to da akcija ima trostruku ulogu -  da se otpad reciklira, da se misli o svojoj sredini i da se razvija humanost i solidarnost kod dece i ljudi, organizatori kažu da se sve više širi, ali da uvek može više. Sve što je potrebno je da se ne bacaju, već sakupljaju čepovi.
Zahvaljujući tome što su dečaci i devojčice širom Srbije, kao i njihove mame i tate sakupljali i donirali te male, ali vredne stvari, dečak Dragan Krga koji boluje od paralize donjih ekstremiteta sada sam može u školu, a petogodišnja Nataša Minić iz Futoga, na dobrom je putu da i pored cerebralne paralize stane na noge. Danas ima svoj bicikl na kom vežba ka putu poboljšanja.
Jedan običan plastični čep danas nema nikakvu ni težinu ni značenje, kažu organiztori akcije „Čepom do osmeha“. Ali svi čepovi na gomili, već jesu i mogu još mnogo da učine. Samo ih ne bacajte, već donirajte! 
Više informacija: čepom do osmeha
 

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.