Gradski simbol

Izvor: SEEcult.org, 13.Avg.2014, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradski simbol

Beogradsko Ušće ponovo će od 13. do 17. avgusta zauzeti ljubitelji piva i različitih muzičkih žanrova – u rasponu od Garavog sokaka i Plavog orkestra do Darkwood Duba, a za razliku od prethodnih 11 godina, ove godine se prvog dana može ući samo uz ulaznicu, dok će piće biti moguće kupiti samo festivalskom karticom.

Većina među 50-ak izvođača 12. BBF-a su domaće grupe, uz nekoliko popularnih bendova iz Hrvatske i BiH, a u ponudi je i 50 vrsta piva.

Noviteti >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << 12. BBF-a, posebno naplaćivanje ulaza prvog dana, izazvali su niz negativnih komentara na društvenim mrežama, ali su organizatori dobili pohvale gradskih vlasti koje su proglasile BBF jednim od zaštitnih znakova Beograda.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je nedavno da je BBF, uz još nekoliko manifestacija, postao simbol Beograda i deo turističke ponude koja poslednjih godina beleži najbrži rast i donosi velike prihode.

Ulaznice za prvo festivalsko veče, kada će nastupiti soul zvezda CeeLo Green i Đ Felix Da Housecat iz SAD i hrvatska grupa Parni Valjak, koštaju 300 dinara i mogu da se kupe i na samom ulazu od 17 sati do jedan posle ponoći, odnosno na tri biletarnice koje se nalaze kod tržnog centra “Ušće”, prekoputa Palate “Srbija” i na šetalištu na keju.

Organizatori BBF-a uvode tzv. “revolucionarni sistem plaćanja” (RPS), odnosno festivalsku karticu pomoću koje će posetioci moći da kupe piće i suvenire, dok će se hrana i dalje kupovati gotovinom.

Karticu će biti moguće dobiti, kako je najavljeno, na vidno označenim mestima. Depozit iznosi 100 dinara i biće refundiran prilikom vraćanja kartice.. Na karticu se uplaćuje određeni iznos za kupovinu pića i suvenira, koji se brzo i lako može dopuniti ili vratiti u celosti ukoliko ostane neiskorišćen. Plaćanje se obavlja prislanjanjem kartice na aparat u trajanju od tri sekunde. Iznos na kartici će u svakom trenutku moći da se dopuni na 12 uplatnih mesta (RPS dopuna kartica) koja će biti vidno obeležena i raspoređena na festivalu. Stanje na kartici se proverava, takođe, njenim prislanjanjem na aparat, a za one koji se ne snađu dobro biće na raspolaganju desk za pomoć na festivaslkom ulazu broj 1.

Depozit i nepotrošena sredstva u iznosu do 2.000 dinara biće moguće refundirati na BBF-u (na blagajnama označenim sa "Refundacija"), a nakon festivala, zaključno sa 20. avgustom, i u većem iznosu, na štandu RPS dopuna kartica na festivalskom ulazu broj 1.

Organizatori BBF-a očekuju da će se time smanjiti gužve koje se stvaraju prilikom kupovine pića.

Prve festivalske večeri, koje je nazvano “Veliko otvaranje”, nastupiće već od 18 časova domaće grupe BlekBox i Love Hunters, a sledi Parni valjak, pa Ceelo Green i Felix Da Housecat.

Za 14. avgust najavljene su samo domaće grupe – Strah od Džeki Čena, ABBA Real Tribute Band, Garavi Sokak, Bajaga & Instruktori, Sharks, Snakes & Planes, Bad Copy i Beyonce tribute band, dok će 15. avgusta nastupiti domaći sastavi RockFelers, RHCP Real tribute, Sanja Ilić i Balkanika, te sarajevska grupa Plavi orkestar, pa Atheist Rap i Goblini iz Srbije, a od dva sata posle ponoći britanski Đ Darren Emerson.

Domaći bendovi dominiraju i 16. avgusta, kada će nastupiti GodDamn, Faith No More tribute band, Kanda, Kodža i Nebojša, ali i Hladno pivo iz Hrvatske, te Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi, Edo Maajka iz BiH, pa Orthodox Celts i Dejan Petrović Big Band, zvezda Sabora trubača u Guči.

Za završni dan, 17. avgust, najavljeni su domaći bendovi Night Train Blues Band, Niagara, Di Luna Blues Band, Bilja Krstić & Bistrik Orchestra, Van Gogh, YU Grupa, Darkwood Dub i S.A.R.S.

U “Can Fun zoni” nastupiće prve večeri Fresh Island Festival Đ tim iz Hrvatske, Bižo Bodega & Friends, a potom su najavljeni Masai Warriors Label Showcase, Vuk Smiljanić, ZWEIN, Kid Kimi, John Jogurt, Lapac & Đ Mouse J, Groovyman, The Beatshakers, So Sure Label Showcase (Velika Britanija), So Sure Resident Đs, Hollis Parker i Jason Ćance.

Program 12. BBF-a obuhvata i nekoliko radionica reciklaže i takmičenja, uključujući sviranje “vazdušne” gitare, koje je izazvalo veliku pažnju i na nedavnom Saboru trubača u Guči.

U okviru “Jelen Air Guitar” takmičenja, svi posetioci će od 21 sat imati priliku da se oprobaju u sviranju “vazdušne” gitare, a najbolji će dobiti električnu gitaru “Ibanez”. Pravo učešća imaju svi punoletni posetioci koji kupe jedno “Jelen” pivo.

Festival piva je već nekoliko godina najposećenija zabavno-turistička manifestacija u Srbiji, pa i u regionu, najvećim delom zahvaljujući besplatnom ulazu. Prošle godine je, prema navodima organizatora, bilo oko 700.000 posetilaca za pet dana, koliko je bilo i 2012.

Gradski menadžer Goran Vesić istakao je nedavno da BBF ima “ozbiljan potencijal” za razvoj turizma koji je Beogradu “veoma važan”.

Strani turisti, kako je rekao, prosečno potroše na BBF-u između 60 i 90 evra, pa “što direktni, što indirektni prihodi iznose od sedam do osam miliona evra”.

“Organizacija manifestacije je ekonomski isplativa, ali ono što ne može da se izmeri novcem jeste ‘dobit’ u imidžu. Zato je i ovo jedan od načina da budemo na evropskoj mapi kulturnih i drugih događaja Evrope”, rekao je Vesić i dodao da manifestacije poput BBF-a šalјu u svet pozitivnu sliku o Srbiji i Beogradu.

O bezbednosti na BBF-u staraće se pripadnici MUP-a i BIA, a na posetioce je apelovano da ne nose predmete pogodne za narušavanje javnog reda i mira i nanošenje povreda, uz napomenu da je prostor pokriven i video-nadzorom.

Prema najavi organizatora, prihod od kampanje “Biram da recikliram i doniram” biće uplaćen za pomoć ugroženima od poplava, kao i sva zarada od prodaje festivalskih suvenira.

Gradski prevoz besplatno će prevoziti posetioce BBF-a od raskrsnice Milentija Popovića i Bulevara Mihajla Pupina do Trg republike, Slavije i Glavne železničke stanice, dok će Novim Beogradom saobraćati kružna linija od 23.30 do 4 časa ujutro.

Festivalski sajt je www.belgradebeerfest.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.