Česi dočekali američke vojnike pivom i medenjacima

Izvor: Mondo, 29.Mar.2015, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Česi dočekali američke vojnike pivom i medenjacima

Hiljade Čeha iskoristile su danas u Viškovu, Pardubicama i Liberecu pauzu u prolasku konvoja 516 američkih vojnika sa 118 vojnih vozila pod zastavom NATO da razgledaju oklopne transportere

Oni su se slikali sa američkim vojnicima, poželeli im dobrodošlicu tradicionalnim medenjacima i pivom, ali i im poručili na transparentima da su ubice, agresori i da se nose kući.

"Atmosfera u Češkoj je fantastična. Svuda nas je dočekalo valjda 10.000 ljudi, to >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je sjajno", kazao je u Viškovu o neočekivano srdačnoj dobrodošlici u Češkoj komandant konvoja Ros Mur.

Češka je bila jedina od šest zemalja kroz koje prolaze američki vojnici na povratku sa tromesečnih vežbi u baltičkim članicama NATO i Poljskoj u kojoj su se očekivali protesti, blokade i napadi jajima i paradajzom, međutim najavljenih napada na konvoj za sada nema a protivnici NATO i američkog konvoja izgubili su se u masi Čeha koja je izašla da pozdravi Amerikance.

Američke i češke zastave i poneka ukrajinska, psić u kišnoj kabanici od američke zastave, masa ljudi na nadvožnjacima, u špalirima duž puteva, na benzinskim stanicama, počasna pratnja čeških motociklista, čak i jedan Čeh koji je pratio konvoj kao kauboj duž dela puta na konju, transparenti "Hi friends", "Ameri, ostanite, komunisti napolje", čitave porodice ili dede sa unucima u kasarnama, stvorili su u Češkoj jednako srdačnu atmosferu kao tokom prethodnih osam dana u baltičkim i poljskim gradovima.

Iako su na društvenim mrežama najavljene desetina protestnih akcija, blokada i napada na konvoj jajima ili paradajzom, konvoj je pokušao da blokira na granici u Nahodu samo jedan antiratni aktivista Adam Bartoš koji se motao među vozilima, vikao vulgarne psovke i pokazao vojnicima međunarodno razumljiv gest - srednji prst a češka policija ga je privela.

"Ne želimo ovde ni rusku ni američku armiju. Mislim da je Češka dovoljna sama sebi i nema potrebe da se uvlači nekome ni zdesna i ni sleva", kazao je u Viškovu Jaroslav Končak iz Lige odbrane domovine koji je odeću "ukrasio" napisima na engleskom jeziku "američke ubice, nosite se kući".

"Pokazalo se da nekoliko desetina protivnika konvoja NATO ne može da nadglasa onu ćuteću većinu češku većinu koja je izašla da kaže da joj je drago što smo u NATO", rekao je agenciji CTK Jozef Matijaš koji je organizovao dobrodošlicu američkim vojnicima u Nahodu.

Američki konvoj koji je ušao u tri kraka danas u Češku sutra će se spojiti u Pragu gde je takođe predviđen susret sa građanima a zatim će svih 516 i 118 vozila nastaviti u bazu u Nemačku.

NATO je odlučio da iskoristi povratak američkih vojnika sa vojnih vežbi u bazu u Nemačkoj kao demonstraciju solidarnosti NATO i privrženost kolektivnoj odbrani u istočnoevropskim članicama NATO koje strahuju od Rusije i poslao zato američke vojnike i njihove oklopne transportere i vojna vozila natrag drumom, uz susrete sa građanima, umesto da se vraćaju kao obično železnicom.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.