Vulin: Od januara 2016. i povećanje penzija i isplata dela  duga vojnim penzionerima

Izvor: Blic, 29.Sep.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Od januara 2016. i povećanje penzija i isplata dela duga vojnim penzionerima

Vojni penzioneri, u januaru naredne godine primiće uvećane penzije za procenat koji je odredio Ustavni sud a počeće da im se, u ratama isplaćuje dug koji potiče od 2008, najavio je danas ministar Aleksandar Vulin.

On je rekao da će dugu penzionerima, "koji je prouzrokovala vlast Demokratske stranke" biti isplaćen po modelu sličnom "isplati stare devizne štednje' a da će se vlada trudi da se to obavi u što kraćem vremenu.

- Do kraja ove godine penzioneri će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobiti rešenja koja počinju da se isplaćuju u januaru što znači da će vojnim penzionerima biti uvećane (decembarske) penzije za procenast koji je odredio Ustavni sud a počeće da im se isplaćuje i dug - precizirao je Vulin.

Vulin, koji je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je rekao i da su "neisplaćivanje penzija vojnim penzionerima prouzrokovale vlasti DS i tadannji ministar odbrane Dragan Šutanovac" .

Prema njegovim rečima, sve ovo nepoštovanje zakona potiče još od 2008. a napravljeni su dugovi koji iznose više desetina miliona evra.

- Mi smo vlada koja vraća a ne pravi dugove...i nakon odluke Ustavnog suda odmah smo počeli da radimo na prevazilaženju ovog problema i da nadjemo najbolje rešenje - rekao je on.

Vulin je napomenuo i da sadašnja vlada "ne troši ono što nema i što nije zaradjeno" dodavši da smo "najpre morali da oporavimo privredu i da dodjemo do novca u budžetu koji možemo da podelimo".

- Na lično insistiranje premijera Aleksandra Vučića, sa MMF smo razgovarali o problemu isplate vojnih penzionera i o ujednačavanju njivih penzija i isplate onog što im se duguje - rekao je on.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući dobrim bilansima i MMF se složio sa našim rešenjem i "sa našom potrebom da se zakon mora poštovati i da vojni penzioneri moraju da imaju ista prava kao i bilo ko drugi".

Vilin je precizirao i da će "do kraja godine biti donet odgovarajući zakon u kome će se, veoma slicno modelu (isplate) stare devizne štednje isplati glavnica, odnosno novac koji nedostaje"

On je napomenuo i da će se Vlada truditi da u što kraćem roku, odnso manjem broju rata isplati dug i "da se odmah nakon donošenja zakona obezbedi i određeno uvećanje penzija vojnih penzionera".

- Da bi to bilo moguće mora biti donet zakon kao i novi budžet da bi se tako velika sredstav predvidela... biće ih u sledećem budžetu - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, sa prvom januarskom penzijom, odnosno penzijom koja se isplaćuje u januaru a računa se da je decembarska mogli bi da započnemo sa procesom i isplate duga ali i uvećanja penzija

Vulin je izrzio žaljenje što su vojni penzioneri morali ovoliko dugo da čekaju na isplatu svojih prinadležnosti ocenivši da je do toga došlo pošto su se, praveći dugove vlade DS ponašale neodgovorno.

On je napomenuo i da će procenat povećanja penzija biti u skladu sa odlukom Ustavnog suda čije odluke ova vlada poštuje a da će se dug isplaćivati u više rata uz nameru vlade da to bude što brže uradjeno.

Vulin je prethodno položio venac na spomen ploču majoru Milanu Tepiću.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.