Vujović u Skupštini o rebalansu: Moramo da zatvorimo rupe

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović u Skupštini o rebalansu: Moramo da zatvorimo rupe

U Skupštini Srbije počela je rasprava o setu ekonomskih zakona, Zakona o rebalansu budžeta i zakonima kojima se reguliše smanjenje plata i penzija. Na početku zasedanja poslanicima se obratio ministar finansija Dušan Vujović koji je obrazložio predložene zakone.

U međuvremenu je u Skupštinu stigao i premijer Aleksandar Vučić.

Ministar finansija Dušan Vujović, obrazlažući razloge za smanjenje plata i penzija i usvajanje zakona o budžetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji će praktično važiti samo dva meseca, rekao je da oni nisu doneti tek tako, već sa ciljm da se već sada uvedu ključni elementi za sprovođenje reformi.

- Moramo da počnemo sa smanjenjem rashoda i na tome se i zasnivaju osnovne promene - rekao je Vujović.

On je podsetio da će državna kasa ovu godinu završiti sa minusom od 225 milijardi dinara, što je 33 milijarde više nego što je predviđeo budžetom za 2014. godinu.

- Rebalans odražava težinu i uticaj dugova javnih preduzeća na budžet države. To mora da se reši, moramo da zatvorimo rupu kroz koju se izliva ogroman novac. To će biti osnova mera i reformi koje nas očekuju sledeće godine - rekao je Vujović.

On je istakao da su državne finansije stabilne i da u ovom trenutku fiskalne rezerve iznose oko dve milijarde evra. Vujović j komentarisao i odluku da se penzije više umanje od plata.

- Oni koji rade realno imaju veće troškove od penzionera, zato će plata od 50.000 biti smanjena za 5.000, a penzija u istoj visini za 5.800 dinara - objasnio je Vujović.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović izjavio je na današnjoj sednici Skupštine Srbije da je stavljanje predloga rebalansa budžeta za 2014. na dnevni red po hitnom postupku suprotno Poslovniku.

- Kako je moguće da imamo budžet u Skupštini u kraćem roku od pet dana i kako neko može ozbiljno da se pripremi za ovako obiman materijal - kazao je Stefanović na sednici.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je odgovorila da je Vlada Srbije, kao predlagač, u obrazloženju predloga zakona navodi razloge za hitan postupak, kao i da će predstavnici predlagača dodatno objasniti te razloge u toku rasprave.

Na dnevnom redu će biti i niz zakonskih akata koji treba omoguće sprovođenje predviđenih mera fiskalne konsolidacije.

Uprkos tim merama, međutim, minus u državnom budžetu će biti veći za 42 milijarde dinara u odnosu na plan s početka godine.

Od nardnog meseca, pa sve dok to bude neophodno zaposleni, kojima je država poslodavac, a zaradjuju više od 25.000 dinara, dobijaće 10 odsto manje plate, dok će i najstariji sa penzijama iznad tog iznosa "podneti žrtvu" zarad oporavka države.

Žrtvu će, kako je navedeno u Predlogu zakona o privremenom uređenju osnovica za obračun i isplatu plata, podneti svi koji direktno ili indirektno dobijaju novac iz državne kase.

Manje novembarske plate dobiće, kako je predvidjeno, organizacije za obevezno socijalno osiguranje, lokalne samouprave, javna preduzeća, preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, državne agencije i zaposleni u Narodnoj banci Srbije.

Ministar finansija Dušan Vujović je povodom predloženih mera poručio da bi građani smanjenje zarada trebalo da shvate kao investiciju.

Međutim, čak i uz tu "žrtvu", rebalans budžeta za 2014. koji je Skupština Srbije objavila na svom sajtu, pokazao je da će minus u državnoj državnoj ove godine biti za oko 42 milijarde dinara veći nego što je planirano.

Omanuli su, kako se pokazalo, i poreski i prihodi od akciza i to prvi za oko 43 milijarde, a drugi za 6,4 milijarde dinara.

Subvencije, čije se smanjivanje i ukidanje najavljuje, u rebalansu su veće za 13 milijardi nego što je početkom godine planirano, a i davanja Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) rebalansom su uvećana za 14 milijardi dinara.

Nadležno ministarstvo je iznelo računicu da će do 2017. smanjivanjem plata uštedeti oko 60 milijardi dinara, dok ušteda po osnovu manjih penzija nije navedena.

Za sada su, kako je rečeno, od smanjivanja zarada pošteđeni samo oni koji mesečno prihoduju do 25.000 dinara.

Plate iznad tog iznosa biće, po usvajanju rebalansa, smanjivane za 10 odsto linearno, dok će penzije izmedju 25.000 i 40.000 dinara biti smanjivane po graničnoj stopi od 22 odsto, a one iznad 40.000 po stopi od 25 odsto.

To praktično znači da će penzioner koje je zarađivao 40.000 dinara od novembra moći da računa na prihod od 36.700 dinara, dok će oni koji su imali penziju od 35.000 od novembra imati 32.800 dinara. Plata od 40.000, s druge strane, od novembra će iznosti 36.000 dinara, a od 60.000, od sledećeg meseca, iznosiće 54.000 dinara.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vučić: Ne želim da bežim od nečega na šta sam ponosan

Izvor: Blic, 24.Okt.2014

U Skupštini Srbije počela je rasprava o setu ekonomskih zakona, Zakona o rebalansu budžeta i zakonima kojima se reguliše smanjenje plata i penzija...- Ne želim da bežim od nečeg zbog čega sam ponosan - počeo je svoje obraćanje poslanicima i javnosti premijer Aleksandar Vučić..On je, obrazlažući...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.