Izvor: Blic, 27.Sep.2016, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: U oktobru će se znati kada i koliko će biti povećane plate i penzije

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je večeras da će sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) biti održani pregovori oko toga koliko će i kada biti povećane plate i penzije u Srbiji.

- Da bismo povećali plate moramo imati rast, a on je kod nas podinut na oko 2,5 odsto. Taj rast i mali deficit koji očekujemo na kraju godine daju nam osnovu da možemo da imamo trajno povećanje plata i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << penzija. Međunarodni monetarni fond ima praksu da, kada se ostvaruju rezultati u okviru programa, nema povećanja, ali pošto smo mi premašili rezultate za 800 - 900 miliona evra, ostvarili smo prostor za povećanje koji pokušavamo preciznije da izmerimo. Krajem oktobra znaćemo sve tačnije oko toga - rekao je Vujović gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u i naglasio da MMF želi da smiri očekivanja u tom polju.

- Oni kažu i kažu "hajte da zajedno pogledamo koliko je to", da dobijemo nagradu za ono što smo postigli. Ciljamo da povećanja uskladimo tako da ostvarimo princip da radna mesta budu plaćena u zavisno od vrednosti tog rada. Zato povećanja koja ne idu svim sektorima, o čemu je govorio i premijer, treba da isprave osnovu koju nosimo iz prošlosti - rekao je Vujović.

Pročitajte još:

Govoreći o EPS-u, Vujović je istakao da problemi u tom preduzeću treba da se reše pre svega kvalitetnim nivoom upravljanja u samom sistemu.

- EPS prvo treba da ima efikasnije upravljanje, pa da se on kao sistem ponaša efikasnije, pritom mislim na penzionisanje i racionalizaciju radnih mesta, zatim da bude ekološki, da smanji gubitke, da može da privuče strane investicije - naveo je ministar i dodao:

- Poskupljenje struje koje kreće od oktobra je bilo kalkulacija tržišta u okolini, koje je uzelo u obzir zaostajanje iz prošle godine i kretanja u Evropi i regionu. Pao je trošak proizvodnje električne energije. Svake godine, kod svih cena, koje su fiksirane, pa i kod struje biće korekcije - rekao je on, odgovarajući na pitanje da li će struja poskupeti i sledeće godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vujović: Procenat povećanja plata znaće se u oktobru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2016

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je večeras da je za povećanje plata i penzija potreban ekonomski rast, a ne samo fiskalni rezultat, i da će se tačan procenat povećanja znati posle...Vujović je, gostujući na RTS-u, rekao da u ovom trenutku Srbija ima suficit budžeta, ali da će na kraju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.