Vujović: Procenat povećanja plata znaće se u oktobru

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Sep.2016, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Procenat povećanja plata znaće se u oktobru

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je večeras da je za povećanje plata i penzija potreban ekonomski rast, a ne samo fiskalni rezultat, i da će se tačan procenat povećanja znati u oktobru, posle posete Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Vujović je, gostujući na RTS-u, rekao da u ovom trenutku Srbija ima suficit budžeta, ali da će na kraju godine zabeležiti blagi deficit od oko 2,0 odsto, a da se u narednoj godini očekuje mnogo manji deficit >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << od 1,5 do 1,7 odsto BDP-a.

"Mi smo ovu godinu započeli sa projekcijama rasta od 1,2 odsto, to je podignuto na 1,8 odsto, a na osnovu većih investicija i svih drugih performansi, to smo podigli na oko 2,5-2,6 odsto, što se sada ostvaruje i možemo to čak i da premašimo", naveo je ministar.

Ovakvi rezultati, kako je istakao, nam daju osnov da verujemo da možemo da ostvarimo trajni prostor za povećanje plata i penzija.

Na pitanje kako je MMF ublažio svoj stav prema povećanju plata i penzija, Vujović je ukazao da kada se u okviru trogodišnjeg programa ostvaruju očekivani rezultati tada obično nema prostora za povećanje plata, ali da to nije slučaj sa Srbijom, jer je ostvarila natprosečno dobre rezultate.

Krajem oktobra, kada Misija MMF-a dođe na zvanične pregovore, Srbija će imati rezultate za tri kvartala, i znaće se preciznije za koliki će procenat biti poboljšane plate i penzije, istakao je Vujović.

Vujović je izjavio da je za Srbiju važno donošenje jednostavnog poreskog sistema gde će sve dažbine i nameti biti proporcionalni ekonomskoj moći zemlje.

Vujović je najavio formiranje radne grupe, u koju će biti uključeni Poreska uprava i sektor Ministarstva finansija koji se bavi razrezivanjem stopa poreza, kao i MUP i svi drugi nadležni sektori.

"Želimo da rezultat bude slično ukupno poreske opterećenje, tako da oni koji imaju automobile sa većom kubikažom a manje vrednosti, ne budu preopterećeni kao danas", naveo je Vujović.

On je objasnio da će ljudi koji imaju automobil vredan 300 evra i dalje plaćati porez, ali da će poreska stopa biti realna i proporcionalna vrednosti automobila. Isto tako, poreska stopa će biti viša za automobile veće vrednosti.

Ističući da je procedura već pokrenuta, ministar je rekao da očekuje da će ona biti završena u narednih mesec, dva i da će se od 1. januara novi propis naći u primeni.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUJOVIĆ: Nije lako smanjiti broj zaposlenih, a da ne ostanu nepopunjena mesta za koja nema kvalifikovanih!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Sep.2016, 00:35

Procedura racionalizacije broja zaposlenih u javnoj upravi treba da ispoštuje ne samo nečije želje, već i ono što nameće realnost, izjavio je večeras ministar finansija Dušan Vujović...- Nije tako lako vršiti smanjivanje broja zaposlenih a da se pri tome ne dovede u pitanje tehnološka održivost...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.