Vujović: Povećanje plata i penzija neće biti simbolično

Izvor: Blic, 30.Jul.2015, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Povećanje plata i penzija neće biti simbolično

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je siguran da povećanje plata i penzija neće biti simbolično, ali da mora biti definisan fiskalni prostor u okviru koga se mogu delimično povećati primanja, a da pritom ne bude ugrožena putanja trogodišnjeg programa.

Treba voditi računa i da se ne ugrozi kredibilitet do sada ostvarenih reformi, a najvažnije je privući investicije i nastaviti rast, kazao je Vujović za B92.

Cilj trogodišnjeg programa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio je, podsetio je Vujović, sredjivanje situacije sa tekućim finansijama, fiskalna konsolidacija i strukturne reforme, i da se nakon tog perioda, plate i penzije povećaju na veći nivo neo pre reformi, podsetio je Vujović.

On je rekao da je devet meseci kasnije, pojavio fiskalni prostor za delimično povećanje plata i penzija, a jedan od postignutih rezultata je da je deficit za 61 milijardu dinara manji od projektovanog.

"Reći ćemo im da smo svesni da sve ovo nije trajna ušteda, ali da ćemo nastaviti sa reformama i ovakvim rezultatima i u narednom periodu", rekao je Vujović.

Vujović je rekao da Vlada Srbije upravo završava pripreme za dolazak Misije MMF u Srbiju 20. avgusta kako bi im pokazala i potvrdila postignute rezultate i predložila delimično povećanje plata i penzija.

"Da biste menjali plate i penzije i vraćali delimično ka nivou koji je bio pre, morate imati trajne izvore prihode... mi ćemo pokazati koji su to izvori i pokušati da dokažemo to što želimo da najvećem broju ljudi koji su u najtežoj poziciciji, a plate najviše zaostaju za prosekom povećavamo", kazao je Vujović.

Upitan o zakonu o posebnim uslovima prodaje odredjenih nepokretnosti u svojini Republike Vujović je rekao da prihod od prodaje nekretnina "de fakto neće biti obojen", da neće otići u tekuću potrošnju, i da će biti opšti prihod države.

On je kazao da će taj novac biti na raspolaganju državi da optimalno pokriva svoje rashode, a kako je kazao, planirano je da se ne troše ta sredstva već da se iskoriste za kompletiranje onih investicija kojima malo nedostaje da se završe.

Vujović je kazao da lično očekuje, imajući u vidu neke podatke da bi od prodaje državnih nepokretnosti mogao da se ostvari prihod u vrednosti od oko 30 do 40 miliona evra.

Govoreći o zakonu o poreklu imovine on je kazao da očekuje da bi on mogao da utiče na prihodnu stranu, "a ne da bude lov na veštice".
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povećanje plata neće biti simbolično

Izvor: Capital.ba, 31.Jul.2015, 07:10

BEOGRAD, Povećanje plata i penzija neće biti simbolično, ali neće ni ugroziti putanju reformi, rekao je ministar finansija Srbije Dušan Vujović. Vujović je gostujući u Kažiprstu na B92 objasnio da je država krenula u reforme prije tri godine i da se sada stvorio prostor za vraćanje plata...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.