Vujović: Fiskalna konsolidacija, pa povećanje plata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Fiskalna konsolidacija, pa povećanje plata

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će plate i penzije biti povećane čim se steknu uslovi, odnosno kada se završi fiskalna konsolidacija.

"Stalno razmišljamo kada ćemo reći da je terapija fiskalne konsolidacije završena i da možemo da idemo na sledeći korak, to ćemo uraditi čim se stvore uslovi", rekao je Vujović novinarima u Narodnoj banci Srbije.

Ministar je, odgovarajući na pitanje kada bi moglo doći do povećanja plata i penzija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da li je zbog toga moguća promena aranžmana sa MMF-om, odgovorio:

"Mi se ponašamo tako da poštujemo sve potpisane dogovore, ali nam je cilj boljitak Srbije. Ne želimo da štedimo zbog štednje, mi sada štedimo da bismo smanjili deficit i još uvek nismo izašli iz toga".

On je dodao da je svaki dinar koji je ušteđen u prethodnom periodu usmeren na smanjenje deficita.

"Time ćemo smanjiti novo zaduživanje kao i ukupan dug i preokrenućemo učešće duga u bruto društvenom proizvodu. Kada to ostvarimo i krenemo putem boljitka, samo je pitanje dana kada ćemo moći da povećamo sve rashode, počev od izdvajanja za škole, bolnice, do plata i penzija", rekao je Vujović.

On je istakao da je važno da izdvajanja budu održiva.

Deficit će 2015. biti manji za pola milijarde evra

Ministar finansija izjavio je da očekuje da će deficit budžeta na kraju godine biti za 60 milijardi dinara manji od planiranog, odnosno da će iznositi 130 milijardi dinara.

Vujović je rekao da će takvim rezultatima najviše doprineti bolji prihodi i uštede na osnovu čega očekuje pola milijarde evra manji deficit.

Ministar finansija je podsetio da je prošle godine u junu, kada je preuzeo funkciju, deficit iznosio 8,8 odsto BDP-a, a do decembra je već pao na 6,6 odsto BDP-a.

"U prva tri meseca ove godine deficit je iznosio 21,1 milijardu dinara, što je tek dva odsto BDP-a, a taj udeo je do kraja aprila pao na 1,7 odsto", rekao je Vujović.

On očekuje da će do kraja maja, umesto planiranih 90 milijardi, deficit budžeta iznositi 30 milijardi dinara.

"To je dve trećine nivoa deficita koji predviđa Mastriht. Po deficitu, Srbija je sa pretposlednjeg mesta došla među lidere u Evropi", rekao je Vujović.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Evo kad će biti povećane plate i penzije

Izvor: Mondo, 27.Maj.2015

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će plate i penzije biti povećane čim se steknu uslovi, odnosno kada se završi fiskalna konsolidacija...Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević.."Staslno razmišljamo kada ćemo reći da je terapija fiskalne konsolidacije završena i da možemo...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.