Vučić: Kritikovani smo zbog smanjenja penzija, a 61 odsto penzionera neće osetiti ništa

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Kritikovani smo zbog smanjenja penzija, a 61 odsto penzionera neće osetiti ništa

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o setu ekonomskih zakona, Zakona o rebalansu budžeta i zakonima kojima se reguliše smanjenje plata i penzija.

- Ne želim da bežim od nečeg zbog čega sam ponosan - počeo je svoje obraćanje poslanicima i javnosti premijer Aleksandar Vučić

On je, obrazlažući rebalans kazao da se prvi put u savremenoj istoriji dešava da Vlada priznaje u kakvoj se situaciji država >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nalazi i predlaže kako da se iz krize izađe.

- Ove mere sam najavio pre više od mesec dana ne krijući namere i cilj. Stanje javnih finansija je takvo da moramo nešto da promenimo. Znam da građani to ne moraju da znaju, ali mi moramo da ih obavestimo - kaže Vučić.

Sine, a da li mora taj rebalans

- Hvala premijeru Aleksandru Vučiću što je mojoj majci lepo objasnio zašto moraju da se smanje penzije - rekao je poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović za skupštinskom govornicom nakon obraćanja premijera Vučića.

Obrazlažući svoju izjavu, on je ispričao kako je krenuo u parlament.

- Sine, moraš li ti da glasaš za ovaj rebalans, pitala me je majka kada sam krenuo u Skupštinu - rekao je Jovanović najavljujući da će njegova stranka podržati predloženi rebalans.

Istovremeno, on je napomenuo da su devizne rezerve stabilne i iznose preko deset milijardi evra, da je kurs stabilniji nego ikada i da prvi put Srbija ima drastičan pad inflacije i pad broja nezaposlenih.

- Ova vlada, kao što sam to već jednom rekao, se ukrcala u polupotopljen brod i sada moramo da spasavamo stvari. Od svega do sada dve stvari ne možete da mi poreknete. Ne možete da kažete da sam lagao narod i da se ne držim agende iz svog ekspozea - kazao je Vučić.

On je kazao da je Vlada morala da uštedi negde jer država troši više nego što zarađuje.

- Kad smo kresali troškove prvo smo polazili od sebe. Kritikovani smo zbog smanjenja penzija, ali činjenica je da 61 odsto penzionera neće osetiti ništa jer primaju manje od 25.000 dinara - naveo je premijer.

Vučić je kazao da je u ovoj godini naplaćeno više poreza od tzv. tajkuna nego u četiri-pet prethodnih godina iako se, kako je rekao, ova vlada stalno optužuje da štiti bogate na račun siromašnih .

- Neki su se drznuli da nam čitaju lekcije o tajkunima. Kažu da štitimo tajkune... - kazao je premijer negirajući to sa više konkretnih primera.

Tako je Predragu Rankoviću Peconiju, kako je naveo, pre 12 dana naplaćeno devet miliona evra na ime poreza i to samo nekoliko dana pre isticanja roka, odnosno zastarevanja.

Srbija, pomenuo je, prvi put ima i povećanje prihoda po osnovu akciza na naftu, a takođe prvi put raste i prihod od akciza na cigarete io to izmedju ostalog i zahvaljujući borbi protiv kriminala i šverca duvanom iz Makedonije, sa Kosova i Metohije, iz Crne Gore i BiH.

- Preduzeće Luka Beograd, čiji je vlasnik Milan Beko, je na dan 30.9 2014. dugovalo za porez 958 miliona dinara, a u ovoj godina zaključno sa jučerašnjim danom naplaćeno im je 170 miliona dinara - kazao je Vučić i dodao da je za četiri godine, od 2008. do 2011. godine, toj firmi je ukupno naplaćeno četiri puta manje.

Od preduzeća čiji je vlasnik Marko Miššković, a koje duguje 878 miliona dinara, do juče je naplaćeno samo 163 .000 dinara i to zato što se vodi upravni spor i ta firma ne priznaje poresku obavezu.

- Ali mi smo to utvrdili i to ćemo da naplatimo, a oni je nisu ni utvrdili. Toliko o zašštiti tajkuna - naveo je premijer.

Dug kompanije Pink Internešnela ŽŽeljka Mitrovića je zaključno sa 30. septembrom 2014. bio 412 miliona dinara, a u ovoj godni im je već naplaćeno 874 miliona dinara, kazao je Vučić, dodajući da je to najvišše ššto je toj firmi uplaćeno u jednoj godini.

- Do kraja ove godine naplatićemo im još 300 miliona dinara i to će biti 50 odsto više nego kad su bili na vlasti oni koji nas optužžuju - naveo je Vučić.

- Sramota me je da kažžem ššta mislim o ogromnim dugovima preduzeća čiji je vlasnik Goran Perčević. Ali, nema ili levo ili desno, svaki je isti. Onaj koji je potkradao državu taj će da plati, ko je utajio porez taj će da plati - kazao je Vučić.

Najveće probleme, međutim, vlada ima sa Farmakomom Miroslava Bogićevića, koncernom koji je Vučić nazvao "političkim čedom jedne stranke koje je preraslo u monstruma". Farmakom je, prema njegovim rečima, dužžan 400 miliona evra samo bankama.

- Da li je on vlasnik "Politike" ne znamo, niko ne zna, ali moramo da reššavamo i onu vodu koja zagađuje ljude, a neko mu je odobravao 400 miliona evra ove držžave - kazao je premijer.

Mere fiskalne konsolidacije preduzete su zarad bolje budućnosti u naredne dve godine, a da nismo to učinili mi bismo do bankrostva stigli krajem 2016. ili početkom 2017, poručio je Vučić i zatražio podršku građana za ono što radi Vlada Srbije.

Obrazlažući Vladin Predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, premijer je citirao pisca i pesnika Duška Radovića koji je govorio: "Dok nismo priznavali da imamo probleme, nismo morali ni da ih rešavamo".

Prethodna vlast učinila je zločin prema Srbiji, ocenio je Vučić pokazujući tabelu učešća rashoda plata i penzija u budžetu Srbije u proteklim godinama.

- Povećanjem plata i penzija od 2009. do 2012. sticalo se patrijsko poverenje. Ova kriva ne raste 2014. kada smo mi dobili izbore, jer mi se ponasamo odgovorno prema svom narodu - rekao je Vučić.

On je podsetio da je u kampanju ušao s predlogom reformi za koje je rekao da će biti bolne, a da će narod o tome da li smo uspeli moći da ceni za dve godine.

- Davili smo se i kuvali u velikom kazanu, bili smo Rim čiji car je tvrdio da ga nije zapalio i brod čiji ga je kapetan potopio... - naveo je premijer ocenivši da je sve to moralo da bude prekinuto zbog Srbije i njene budućnosti, te da je moralo da se prekine s laganjem naroda.

U tom poslu, kako je rekao, nije bilo ni meda ni mleka, već mnogo rada i žrtvi, borbe s MMF-om, Svetskom bankom i Fiskalnim savetom, a sve s jecnim cilje - da se smanji fiskalni deficit, nastao zbog neodgovornih odluka iz 2008 i 2009. godine.

- Sve smo radili na način da to zaustavimo, a da pre svega oni koji su najsiromašniji ne budu pogođeni. I ono najvažnije što smo uradili bilo je suočavanje sa Srbijom, sa nama, kakvi smo postali kada su nas ubeđivali da nam je baš dobro i da će nešto s neba da nam padne - naveo je premijer, prekidan aplauzima tokom izlaganja.

Vučić je rekao i da je tokom celog tog procesa Vlada menjala sebe i da se neće libiti da to čini i ubuduće.

Ministar finansija Dušan Vujović, obrazlažući razloge za smanjenje plata i penzija i usvajanje zakona o budžetu koji će praktično važiti samo dva meseca, rekao je da oni nisu doneti tek tako, već sa ciljem da se već sada uvedu ključni elementi za sprovođenje reformi.

- Moramo da počnemo sa smanjenjem rashoda i na tome se i zasnivaju osnovne promene - rekao je Vujović.

On je podsetio da će državna kasa ovu godinu završiti sa minusom od 225 milijardi dinara, što je 33 milijarde više nego što je predviđeo budžetom za 2014. godinu.

- Rebalans odražava težinu i uticaj dugova javnih preduzeća na budžet države. To mora da se reši, moramo da zatvorimo rupu kroz koju se izliva ogroman novac. To će biti osnova mera i reformi koje nas očekuju sledeće godine - rekao je Vujović.

I SDPS za rebalans

Šef poslaničke grupe SDPS Milorad Mijatović najavio je da će poslanici SDPS dati punu podršku rebalansu budžeta, koji ima ograničen domet, ali je prvi korak u fiskalnoj konsolidaciji.

On je istakao da su državne finansije stabilne i da u ovom trenutku fiskalne rezerve iznose oko dve milijarde evra. Vujović j komentarisao i odluku da se penzije više umanje od plata.

- Oni koji rade realno imaju veće troškove od penzionera, zato će plata od 50.000 biti smanjena za 5.000, a penzija u istoj visini za 5.800 dinara - objasnio je Vujović.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović izjavio je na današnjoj sednici Skupštine Srbije da je stavljanje predloga rebalansa budžeta za 2014. na dnevni red po hitnom postupku suprotno Poslovniku.

SPO i SVM će glasati za rebalans

Poslanik SPO Aleksandar Jugović najavio je danas da će ta partija podržati predlog rebalansa budžeta "iako mere nisu popularne, ali su jedino moguće“. Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Zoltan Pek izjavio je da će poslanici SVM glasati za rebalans budžeta i prateće zakone zato što je krajnje vreme da se počne s ozbiljnim merama štednje i izrazio nadu da će se one u narednih nekoliko godina pozitivno odraziti na budžet Srbije.

- Kako je moguće da imamo budžet u Skupštini u kraćem roku od pet dana i kako neko može ozbiljno da se pripremi za ovako obiman materijal - kazao je Stefanović na sednici.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je odgovorila da je Vlada Srbije, kao predlagač, u obrazloženju predloga zakona navodi razloge za hitan postupak, kao i da će predstavnici predlagača dodatno objasniti te razloge u toku rasprave.

Šef poslaničke grupe demokrata Borislav Stefanović, najavio je da će ova stranka glasati protiv rebalansa.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković je najavljujući da će glasati protiv rebalansa ocenio je da je premijerov nastup bio izuzetno hrabar imajući u vidu da je izneo brojne laži.

- Neverovatno je da neko hvali sebe do besvesti, a da istovrmeno iznosi netačne podatke - rekao je Živković i pred novinarima izneo podatke za koje tvrdi da su tačni.

Podršku budžetu, osim poslanika SNS, najavili su SPO, SVM, SPS, Nova Srbija, SDPS...

Šef poslaničke grupe PUPS Milan Krkobabić upitao je danas premijera Aleksandra Vučića da li postoji društveni konsenzus za najavljene reforme, jer je to mnogo važnije od stava vladajuće stranke, ali i opozicije prema uštedama koje treba da se ostvare u narednim godinama.

Na dnevnom redu će biti i niz zakonskih akata koji treba omoguće sprovođenje predviđenih mera fiskalne konsolidacije.

Uprkos tim merama, međutim, minus u državnom budžetu će biti veći za 42 milijarde dinara u odnosu na plan s početka godine.

Od nardnog meseca, pa sve dok to bude neophodno zaposleni, kojima je država poslodavac, a zaradjuju više od 25.000 dinara, dobijaće 10 odsto manje plate, dok će i najstariji sa penzijama iznad tog iznosa "podneti žrtvu" zarad oporavka države.

Žrtvu će, kako je navedeno u Predlogu zakona o privremenom uređenju osnovica za obračun i isplatu plata, podneti svi koji direktno ili indirektno dobijaju novac iz državne kase.

Manje novembarske plate dobiće, kako je predvidjeno, organizacije za obevezno socijalno osiguranje, lokalne samouprave, javna preduzeća, preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, državne agencije i zaposleni u Narodnoj banci Srbije.

Ministar finansija Dušan Vujović je povodom predloženih mera poručio da bi građani smanjenje zarada trebalo da shvate kao investiciju.

Međutim, čak i uz tu "žrtvu", rebalans budžeta za 2014. koji je Skupština Srbije objavila na svom sajtu, pokazao je da će minus u državnoj državnoj ove godine biti za oko 42 milijarde dinara veći nego što je planirano.

Omanuli su, kako se pokazalo, i poreski i prihodi od akciza i to prvi za oko 43 milijarde, a drugi za 6,4 milijarde dinara.

Subvencije, čije se smanjivanje i ukidanje najavljuje, u rebalansu su veće za 13 milijardi nego što je početkom godine planirano, a i davanja Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) rebalansom su uvećana za 14 milijardi dinara.

Nadležno ministarstvo je iznelo računicu da će do 2017. smanjivanjem plata uštedeti oko 60 milijardi dinara, dok ušteda po osnovu manjih penzija nije navedena.

Za sada su, kako je rečeno, od smanjivanja zarada pošteđeni samo oni koji mesečno prihoduju do 25.000 dinara.

Plate iznad tog iznosa biće, po usvajanju rebalansa, smanjivane za 10 odsto linearno, dok će penzije izmedju 25.000 i 40.000 dinara biti smanjivane po graničnoj stopi od 22 odsto, a one iznad 40.000 po stopi od 25 odsto.

To praktično znači da će penzioner koje je zarađivao 40.000 dinara od novembra moći da računa na prihod od 36.700 dinara, dok će oni koji su imali penziju od 35.000 od novembra imati 32.800 dinara. Plata od 40.000, s druge strane, od novembra će iznosti 36.000 dinara, a od 60.000, od sledećeg meseca, iznosiće 54.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.