Vlasti bacile 59 milijardi evra

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2016, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasti bacile 59 milijardi evra

Objava državnog revizora Radoslava Sretenovića da su funkcioneri vlasti od 2008. do 2014. nenamenski proćerdali više od 59 milijardi evra šokirala je građane Srbije jer dok se na platama i penzijama štedi, ministri, gradonačelnici i njihova politička bratija krali su skoro 10 milijardi evra godišnje.

U rukama bivših i sadašnjih vlastodržaca završilo je dva i po puta više novca od ukupnog državnog duga >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koji je prešao 24 milijarde evra.

Od 1.364 prekršajne i prijave za privredni prestup koje je podnela Državna revizorska institucija (DRI), svega trećina je pravosnažno okončanam dok će lopovluk mnogih proći nekažnjeno zbog zastarelosti predmeta. Kazne su mizerne za političke mutljavine na račun građana koji pune budžet iz kog se krade. Kreću se od 10.000 do 160.000 dinara, a platio ih je tek simboličan broj kažnjenih, nažalost opet iz državnog, odnosno džepa građana.

- Pojedini predmeti su na sudu i po četiri godine, a trenutno ih je više od 900. Prijave se sporo rešavaju. Postupci po našim prijavama dugo traju, a izrečene kazne su male i uskoro će se izjednačiti s kaznama za nevezivanje pojasa u automobilu - kazao je Sretenović i najavio da će uskoro biti objavljena imena onih protiv kojih je DRI ove godine podneo 31 krivičnu prijavu.

Čelnik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović otkriće državnog revizora vidi kao pravu sliku srpske propasti jer pljačkom vlast nanosi štetu društvu u svim oblastima života.

- Dokaz da vlast prolazi nekažnjeno je naša krivična prijava protiv bivšeg gradonačelnika Niša Zorana Perišića zbog nameštanja 50 miliona evra vrednog tendera za gradski prevoz dvema firmama, od kojeg je šteta na račun gradskog budžeta skoro milion evra. Mada posedujemo snimke razgovora o tome, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Više javno tužilaštvo su utvrdili da nema odgovornosti - daje primer Dragan Dobrašinović uz ocenu da je i deci u osnovnoj školi jasno da se tu kralo, ali tužiocima očito nije.

- Podaci DRI su projekcija na osnovu uzorka, pa ne sumnjam da se pokralo i više od pomenute sume i da je godinama na delu težak kriminal koji pokazuje odnos vlasti prema javnom dobru. Sve što oni ukradu, direktan je minus za građane, za bolnice i škole - prokomentarisao je Dobrašinović za "Vesti", ukazujući da korupcija jede novac, građani obolevaju i umiru jer ne mogu da se leče, a sistem obrazovanja je sve gori (budžeti ministarstva prosvete i obrazovanja iznose po oko 1,1 milijarde evra).

Kazne su, prema njegovim rečima, simbolične jer vlasti sudstvu sugerišu da ne diraju funkcionere.

- Vlasnicima srpskih malih i srednjih preduzeća se naplaćuju svi porezi i ako samo dan zakasne, idu velike zatezne kamate, dok se tajkunima gleda kroz prste. Privatnicima se u zacrtanom roku traži završni račun, a završni račun države nije predat 15 godina unazad, niti je kontrolisan - ukazao je Branko Dragaš.

- Procesuiraju se svi i sve, osim državnih funkcionera. To je osinje gnezdo, pa se sudije i plaše da zađu u to. A pri tom niko iz Vlade Srbije nema primedbe na rad sudova u tom pogledu. Elite se smenjuju, ali postoji zakulisni pakt o nenapadanju jer niko neće da seče granu na kojoj sedi - zaključio je predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.