Vekić: Stigli spiskovi za penzionisanje lekara

Izvor: B92, 09.Okt.2015, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekić: Stigli spiskovi za penzionisanje lekara

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja izjavio je da će u penziju ići samo oni zdravstveni radnici čije odsustvo neće uticati na rad zdravstvenog sistema.

"Ministarstvo zdravlja odgovorno pristupa procesu racionalizacije zaposlenih u javnom sektoru. Zbog toga će u penziju ići samo oni zdravstveni radnici čije se odsustvo neće odraziti na funkcionisanje zdravstvenog sistema", rekao je Berislav Vekić za RTS.

On je naveo da su spiskovi sa osobama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su ispunile uslov za penziju već stigli u Ministarstvo i da su objedinjeni, ali nije želeo da govori o brojkama.

Vekić je ukazao da u oblastima kao što su pedijatrija i patologija nedostaju lekari i dodao da je jedna od strategija Ministarstva zdravlja da se smanji broj nemedicinskog osoblja, da bi umesto njih mogli da se zaposle lekari.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa lekarima koji su 1999. godine izbegli sa Kosova, a koji su do juna prošle godine primali naknadu od 8.500 dinara koja je ukinuta, Vekić je kazao da je to problem star 16 godina.

On je rekao da će sve zaostale nadoknade za 15 meseci biti isplaćene, dok će 1.171 zdravstveni radnik izbegao sa Kosova, moći da se prijavi na Biro i krene u potragu za novim poslom.

Kako je ranije bilo objavljeno, kada 12. oktobra stupi na snagu novi zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, 3.467 lekarki širom Srbije treba da bude penzionisano.

One treba da odu u penziju jer su napunile 60 godina i 6 meseci, rekla je za "Politiku" prof. dr Olga Popović Mladenović, predsednica Lekarske komore Beograda.

Ustavni sud Srbije obustavio je primenu odredbe Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koje se odnose na penzionisanje žena.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vekić: U penziju idu zdravstveni radnici čije odsustvo neće uticati na rad sistema

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Okt.2015

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je danas da će u penziju ići samo oni zdravstveni radnici čije odsustvo neće uticati na rad zdravstvenog sistema..."Ministarstvo zdravlja odgovorno pristupa procesu racionalizacije zaposlenih u javnom sektoru. Zbog toga će u penziju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.