VUČIĆ NAJAVIO POVEĆANJE PLATA I PENZIJA: Hvala penzionerima i radnicima u javnom i privatnom sektoru

Izvor: Kurir, 27.Mar.2015, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ NAJAVIO POVEĆANJE PLATA I PENZIJA: Hvala penzionerima i radnicima u javnom i privatnom sektoru

Budžetski deficit dvostruko je manji od očekivanog. Predložićemo MMF veća primanja ako rezultati i dalje budu dobri, poručio premijer

BEOGRAD - Povećanje plata i penzija u Srbiji izvesno je već ove godine ukoliko budžetski deficit i dalje ostane na nižem nivou od očekivanog, poručio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić.

- Kad smo ulazili u teške mere, sa MMF smo predvideli budžetski deficit od 55 milijardi za prvi kvartal. Međutim, on neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << preći 27 milijardi dinara, što je dvostruko bolje od onog što se očekivalo. Predložićemo MMF povećanje primanja ukoliko i u narednim kvartalima rezultati budu bolji od očekivanih - najavio je Vučić i naglasio da uprkos tome što je mart „najteži mesec“ jer se plaća 30 odsto više kamata za dugove iz prethodnog perioda, koji su uzimani po visokim stopama, deficit ipak neće preći pomenutih 27 milijardi.

Potrošnja raste

- To nas dovodi do toga da smo svi zajedno uspeli. Želim da zahvalim penzionerima i radnicima u javnom i privatnom sektoru - rekao je Vučić na konferenciji poslovnih ljudi iz regiona, koja se održava u Beogradu.

Upitan koliko će biti povećanje, premijer je rekao da bi samo uštedom u ovom kvartalu mogao da vrati sve što je umanjeno, ali da se neće neodgovorno ponašati.

Navodeći da podaci govore da potrošnja u Srbiji raste, a ne pada, kao što neki lažno pokušaju da prikažu, Vučić je rekao da raste i naplata akciza i poreskih prihoda, što je ocenio kao prve znake oporavka srpske ekonomije, zaključivši da ćemo, ukoliko budemo uspešni u drugom i trećem kvartalu, razgovarati sa MMF o povećanju plata i penzija.

- Osim pada proizvodnje uglja i električne energije, svi ostali parametri su pozitivni - istakao je premijer, navodeći da se i u slučaju „Železare“ očekuje proizvodnja od 95.000 tona čelika u aprilu, dok bi u maju i junu mogla da bude profitabilna.

I o struji sa MMF

Upitan o ceni struje, rekao je da ona neće poskupeti do 1. aprila, podsetivši da cena nije podizana dve godine, ali je dodao da će i o tome razgovarati sa MMF. Na reformi javnog sektora se radi, ali to je proces koji zahteva vreme, naveo je premijer i dodao da je u prethodnom periodu zabeležen veći prirodni odliv, odnosno odlazak u penziju nego što se očekivalo, pripisujući to najverovatnije novom zakonu o penzionisanju.

Nacrt o platama ministarka najavila čak 60 platnih grupa

NIJE ISTO 50 I 150 PACIJENATA

Prvi nacrt zakona o platama je spreman i s njim bi se u javnost moglo izaći početkom maja, a predloženo rešenje je 60 platnih grupa bez razreda, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ona je istakla da katalogizacija radnih mesta u javnom sektoru praktično znači da postoji samo jedan naziv za svaki posao koji se radi i koji će biti isti u svakom sektoru.

Prema njenim rečima, svaki posao će biti tačno opisan i neće biti mesta za izmišljanje i dodavanje.

Udovički kaže da u sektoru kao što je prosveta treba osmisliti način da se mnogo ubedljivije i na duži rok meri učinak, te da će postojati malo više platnih razreda kako bi se odrazilo iskustvo.

Ministarka je rekla da će se, dok se ne uvede plaćanje prema količini obavljenog posla, napraviti napor da se u zakonu o platama razlikuju bar uslovi rada, odnosno njegov intenzitet.

- Nije isto raditi, recimo, ako ste medicinska sestra u hitnoj službi, gde dolazi 50 pacijenata dnevno, i tamo gde ih dolazi 150 - navela je primer Udovički.

Ekonomska integracija regiona

NE MORAMO DA SE VOLIMO, ALI TREBA DA NAPREDUJEMO

Vučić je na otvaranju regionalne konferencije poslovnih ljudi, na kojoj učestvuje više od 200 lidera iz najuspešnijih kompanija iz šest susednih država, ocenio da je stadijum hladnih odnosa iz proteklog perioda prevaziđen:

- Mi smo posle mnogo vremena različitih sukoba ili neretko hladnih odnosa u proteklom periodu uspeli da taj stadijum prevaziđemo i da razmišljamo o budućnosti i o napretku. To da li se volimo ili možemo više da se volimo, nije pitanje, pitanje je da li možemo da budemo konkurentni, a ekonomske integracije su od ključnog značaja za zemlje regiona, a i za Srbiju.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.