Unuci narkomani otimaju penzije od baka i deka

Izvor: RTS, 26.Nov.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unuci narkomani otimaju penzije od baka i deka

Direktorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević, izjavila je da je sve više narkomana koji čine nasilje u porodici i to nad starima.

"Oni otimaju pare od baka i deka koji vrlo često zbog toga dobiju i batine, to je uglavnom onda kada se primaju penzije", rekla je Stanojevićeva koja je u Gerontološkom centru u Jagodini učestovala na tribini pod nazivom "Nasilje nad starima".

Narkomanija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je jedna od pošasti koja je vrlo prisutna i može biti još gora ako joj se ne stane na put, ocenila je Stanojevićeva.

"Savetovalište je ove godine zabeležilo 2.800 poziva nasilja u porodici što je broj na nivou prošlih godina. Broj žrtava nasilja se ne povećava, broj ubijenih žena je ove godine 22, prošle godine ih je 46 ubijeno u porodičnom nasilju", rekla je Stanojevićeva, prenosi Tanjug.

Kada je reč o nasilju nad starima 12 odsto poziva odnosi se se na nasilje u porodici. 

"To čine deca roditelja, koja više nisu deca već odrasli, koji imaju 40 i više godina a koji zlostavljaju svoje roditelje, tuku ih, izgladnjuju, zaključavaju u prostorije gde nema grejanja, ne dozvaljavju im da koriste kuhinju da spremaju hranu, isteruju ih napolje", kaže Stanojevićeva.

Prema njenim rečima, stari trpe i dalje vole svoju decu i često kriju ša se dešava.

"Oni dalje vole svoju decu i njima je žao što do toga dolazi. Oni u pričamo brane svoju decu, ne pričaju o tome, šta im se dešva, a ako i pričaju onda je kriv neko drugi a ne njihovo dete, krive su okolnosti što je eto ostalo bez posla, kriv je šef ili žena ako je ima jer ga je nagovorila", rekla je Stanojevićeva.

Ona je za primer "nečoveštva o bezobrazluka" navela slučaj jedne žene koju su izbacile iz kuće dve blizankinje koje je ona, kao bebe usvojila, odhranila i odškolovala.

"Te dve blizakinje izbacuju pomajku u dvorište, ne daju joj da uđe u kuću, ne daju da jede a nju koja ima preko 70 godina je sramota od komšiluka šta joj rade", rekla je Stanojevićeva.

Žrtve nasilja uglavnom ćute

Pomoćnik tužioca u Osnovnom sudu u Jagodini Danijela Milenković, je navela da je najveći broj krivičnih prijava i predmeta koje tužilaštvo u ovm gradu dobija, "zbog nasilja u porodici" ali da starije osobe koje su žrtve nasilja o tome uglavnom ćute.

"Kada i prijave policiji te osobe zadržavaju pravo da protiv svojih najbližnjih ne govore, i tako tužilaštvu otežvaju dalji postupak procesuiranja," napomenula je ona.

Prema njenim rečima, često ne postoji ni medicinska dokumentacija o nasilju jer se takve osobe retko javljaju lekarima, nedostaju svedoci događa a ako i ima svedoka to su opet članovi porodice ili eventulano komšije, koje opet, ne žele da o tome govore.

"Bake i deke ne žele protiv svojih unuka, a ni kada su maltretirani ne žele da oni budu osuđeni što znatno otežava procesuiranje po takvim predmetima, dodala je ona.

Tribina je održana u okviru obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama" 25. novembra, a prisustovalo joj je oko 60 stručnih radnika Centara za socijalni rad iz Jagodine, Kragujevca, Boljevca, Ćuprije, Paraćina i drugih opština ovog dela Srbije.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Unuci narkomani otimaju penzije od baka i deka"

Izvor: Radio 021, 26.Nov.2014

Direktorka jagodinskog Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević, izjavila je da je sve više narkomana koji čine nasilje u porodici i to nad starima..."Oni otimaju pare od baka i deka koji vrlo često zbog toga dobiju i batine, to je uglavnom onda kada se primaju penzije", rekla je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.