Uča za primer

Izvor: RTS, 21.Okt.2014, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uča za primer

Bogdan Civrić, penzionisani učitelj iz Kušića, osnovao je Fond za učenike Osnovne škole "Major Ilić" iz tog mesta – koji postignu najbolje rezultate iz matematike. Donirao je 200.000 dinara sa željom da se Fond uveća a deca još više zainteresuju za učenje.

Iako je još 1990. godine otišao u penziju, ovaj matematičar često posećuje kolege i učenike škole "Major Ilić". Za Kušiće Bogdana Civrića vezuju počeci karijere. Zato je i želeo da pomogne obnovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stare škole u Milandži, u kojoj su on i njegova supruga Jelena bili poslednji učitelji.

"Video sam da od opravke nema ništa, pa sam onda ta sredstva usmerio u školu u Kušićima, koja je naslednik ove škole, za nagrađivanje učenika i najboljih mladih matematičara, jer sam matematiku posebno voleo", rekao je Bogdan Civrić.

Osnivanjem Fonda, u koji je sam uložio dve stotine hiljada dinara, učitelj Bogdan želi da podstakne đake, kojih je sve manje u ivanjičkim planinskim krajevima – da uče, ali i druge da pomognu finansiranje najboljih.

"To će omogućiti i učenicima i nastavnicima, i poslužiti da proradi njihova unutrašnja motivacija da zavole matematiku, da razvijaju logiku i da se posvete smislenom učenju, da razmišljaju", rekla je Verica Bešević, pedagog škole "Major Ilić".

U Milandži, na oko hiljadu metara nadmorske visine, skamije u najstarijoj školi u ivanjičkom kraju još uvek stoje. Da se njena vrata otvore – potrebno je mnogo novca.

"Sami nikako ne bismo mogli. Tu mora da se uključi i Opština, malo šire strukture da pomogne, donatori da se uključe da sačuvamo ovo blago", kaže Milovan Milovanović, direktor Osnovne škole "Major Ilić" u Kušićima.

O milandžansko-kušićkoj školi i tradiciji dugoj skoro dve stotine godina – bezbroj je zanimljivih priča. O njima će se govoriti sve dok je ovakvih primera, kao što je učitelj Bogdan, koji i u devetoj deceniji nastavlja prosvetnu misiju.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.