Trećini radnika na račun samo minimalac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2016, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trećini radnika na račun samo minimalac

Više od 400.000 radnika u Srbiji preko računa dobija minimalnu mesečnu zaradu, a razliku „na ruke". To automatski znači da te radnike, jednog dana, čeka minimalna ili nikakva penzija.

Istraživali smo zašto poslodavci pribegavaju isplati minimalca? Zbog toga što tako žele ili zato što su na to prinuđeni?

Rad na crno je najveće opterećene naše ekonomije, ali je rad u takozvanoj sivoj zoni posebna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priča.

Radnici su prijavljeni na minimalac, država ubira svoje poreze, ali tu niko ne dobija onoliko koliko zaslužuje. Ipak, postoji minimum ispod kojeg poslodavci ne mogu ići.

Ako bismo doslovno shvatili novinske naslove u kojima se kaže da trećini radnika u Srbiji poslodavci kradu buduću penziju, jer im danas isplaćuju minimalce, mogli bismo zaključiti da su svi oni kriminalci. Naravno da to nije tačno, jer mnogi polsodavci jedva izmiruju i te minimalne troškove.

Privrednici kažu da ćemo, tek kada se smanje porezi i doprinosi na zarade, uvede stroga poreske kontrola i ukinu parafiskalni nameti, biti u prilici da jasno vidimo ko je među poslodavcima žito, a ko kukolj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.