Sve manje školovanih građevinskih radnika u Kraljevu

Izvor: RTS, 17.Avg.2017, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje školovanih građevinskih radnika u Kraljevu

Školovanih građevinskih radnika u Kraljevu, moglo bi se reći, ni za lek. Poslednji tesari, zidar, armirači, vodonistalateri ili keramičari u kraljevačkoj Šumarskoj školi obrazovali su se pre dve i po decenije.
U penziju je otišao pre četiri godine. Ipak Dragiša Jovanović je i dalje je na gradilištu sa teslom u ruci jer, kaže, nema mlađih da ga zamene.

"Dođe mesec, dva dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radi i jednostavno napusti i ode, ne sviđa mu se, jer je teško i šta ja znam. Tesari, zidari nedostaju, betonici nedostaju, znači te građevinske struke uopšte izumiru", kaže Dragiša Jovanović, tesar.
Poslednji školovani majstori, koje je stipendirao nekadašnji građevinski gigant Kablar, iz kraljevačke šumarske škole izašli su pre dve i po decenije. Interesovanje učenika za trogodišnja zanimanja, prema rečima direktora škole, malo je.
"Mi samo imamo jedno zanimanje to je takozvani operater za izradu nameštaja koji je po dualnom sistemu. Što se tiče građevinskih zanimanja, nema interesovanja tako da ne vidi se jednistavno da li će u budućnosti biti zainteresovanih ili ne za ovakva zanimanja", kaže Milan Mirković, direktor Šumarske škole u Kraljevu.
Privredna komora u saradnji sa prosvetom, pre nekoliko godina je pokušala da tesare vrati u školske klupe. Bezuspešno. Interesovanja ni tada nije bilo.
"Nije problem samo kod dece. Nego je pre svega problem kod roditelja koji ne žele da školuju decu za zanimanja, iako ta zanimanja odmah čim završe mogu da se zaposle i imaju plate koje su iznad proseka", kaže Zvonko Tufegdžić, RPK Moravičkog i Raškog okruga.
Hroničan nedostatak školovanih majstora kraljevačka građevinska preduzeća muči već deceniju. Dodatni problemi su rad na crno koji stvara nelojalnu konkurenciju, ali i činjenica da mnogi kad ispeku zanat, sreću potraže preko granice.
"Problem jeste kod raspisivanja javnih nabavki kojih svakako nema mnogo, ali su tako napravljene da samo velike firme mogu dobiti posao. i onda kad naše firme učestvuju posle kao podizvođači ostatak koji njima ide je veoma mali i ne mogu adekvatno da plate svoje radnike stručne", kaže Zvonko Tufegdžić, RPK Moravičkog i Raškog okruga.
Za tri godine biće novih profesionalaca za trgovinu, industriju izrade nameštaja, prehrambenu i tekstilnu industriju. U Kraljevu, Čačku i Novom Pazaru počinju da se školuju po dulanom sistemu. Za građevince, dobrih vesti još nema.
rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465   
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.