Srbi će lakše do slovenačke penzije

Izvor: B92, 25.Maj.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi će lakše do slovenačke penzije

Penzioni fondovi Srbije i Slovenije potpisali su Sporazum o međusobnoj razmeni elektronskih podataka, što će olakšati građanima da lakše ostvare svoja prava.

Sporazum koji je potpisan u Beogradu će olakšati život građanima Srbije koji su pravo na penziju stekli u Sloveniji i građanima te države u našoj zemlji.

Sporazum su potpisali direktorka PIO Fonda Srbije Dragana Kalinović i direktor Zavoda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za penzijsko i invalidsko osiguranje Slovenije Marijan Papež.

Direktorka PIO Fonda Srbije Dragana Kalinović istakla da su se do sada prava svih korisnika stranih fondova ostvarivala u proseku tri do četiri meseca. "To je prosek Evrope, ali je naš cilj da se te procedure svedu na dva meseca. To je i naš zakonski okvir", rekla je Kalinović.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Aleksandar Vulin, kojije prisustvovao potpisivanju, naglasio je da sporazum mnogo znači za 9.260 građana Srbije koji na ime penzije iz Slovenije svake godine dobijaju oko 21 milion evra.

Prema njegovim rečima, 2.160 građana Slovenije pravo na penziju steklo u Srbiji i njima se po tom osnovu godišnje isplaćuje 1,1 milion evra.

"Ovo pomaže našim građanima, ubrzava komunikaciju i čini je sigurnijom. To znači njima kao pojedincima, ali znači i za obe države", rekao je Vulin. "Čim imate elektronsku razmenu podataka imate i manje papirologije i ne morate da dolazite lično", rekao je Vulin.

On je ukazao da je u pitanju velika količina novca i značajan broj ljudi na koji se odnosi ovaj sporazum i da je velika stvar da se jednostavnije i brže ta sredstva dobijaju.

Ministar je rekao da je Srbija isti sporazum već potpisala sa Republikom Srpskom kao i da će nastaviti da razgovara sa svim zemljama u okruženju kako bi korisnicima približili PIO Fonda.

"Sporazum znatno olakšava i skraćuje procedure, jer građani neće morati da putuju u drugu zemlju po različite potvrde, već će sve moći da dobiju elektronski", rekao je Marijan Papež.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.