Sindikat: Pričekati sa sprovođenjem zakona koji će oterati lekarke u penziju

Izvor: Blic, 07.Okt.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat: Pričekati sa sprovođenjem zakona koji će oterati lekarke u penziju

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) pozvao je danas nadležne da se "malo pričeka" sa sprovođenjem Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji stupa na snagu 12. oktobra, a po kome 3.500 lekarki koje imaju 60,5 godina i 15 godina radnog staža, moraju da budu penzionisane.

Predsednik SLFS-a Rade Panić rekao je, na konferenciji za novinare, da bi trebalo sačekati dok se ne izradi pravilnik o sistematizaciji, koji bi se zatim uporedio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa spiskovima zaposlenih u zdravstvu, koji bi pokazao ima li i gde je zaista višak u zdravstvu.

"SLFS predlaže da se do daljeg odloži slanje u penziju lekara, zato što se radi o 3.500 zaposlenih na 22.000 lekara, dakle više od 15 odsto i možemo reći da bi zdravstvena služba, što se tiče lekara, bila desetkovana", rekao je Panić.

On je ocenio da bi zakon, ukoliko bi se sproveo "do kraja", u ovom trenutku prilično ugrozio funkcionisanje zdravstvene službe.

Prema njegovim rečima, sindikat je dobio obećanje Ministarstva zdravlja da će se racionalizacija vršiti na predlog direktora ustanova koji su to zaposleni bez kojih ne može biti procesa rada, a uz odobrenje ministarstva.

"Oni koji budu imali uslov, a nisu neophodni za proces rada, biće penzionisani i penzije im neće biti umanjene, u smislu kaznenih bodova, za odlazak pre vremena, ali će biti niža zbog manje godina staža", rekao je Panić.

Kada je reč o stomatolozima, koordinatorka tima za stomatološku zaštitu SLFS-a Svetlana Petrović Đorđević rekla je da bi, ukoliko bi se zakon sproveo, iz službe u Mažestiku otišlo 14 stomatologa, što bi moglo da dovede do njenog gašenja.

Ona je upitala da li Beograd može da dopusti da ostane bez dežurne noćne sluzbe za stomatologiju.

"Pitanje je koji bi se privatnik u jedan ili dva sata posle ponoći latio svojih instrumenata, ustao iz kreveta i uradio intervenciju i po kojoj ceni", upitala je Petrović Đorđević.

Ona je rekla da Beograd mora da ima jednu ustanovu kao što je Mažestik.

Đorđević je dodala da bi po najavama iz ministarstva "sva stomatologija trebalo da bude na tržištu", što je, kako kaže, prihvatljivo, ali i ukazuje da bi dečja i preventivna stomatologija, kao i ortodoncija trebalo da se rade u državnim ustanovama.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.