SRPSKA GROBLJA U BIZERTI Luka odužio dug dedi Đunisiju, trećepozivcu 4. puka

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKA GROBLJA U BIZERTI Luka odužio dug dedi Đunisiju, trećepozivcu 4. puka

Bez ičije pomoći, samostalno i u želji da oduži dug dedovima koji su kosti ostavili u Africi, Luka Nikolić, potpukovnik u penziji, krenuo je 2005. godine u neobično istraživanje.

Tragao je za odgovorima na pitanja šta se desilo sa srpskim vojnicima, zašto njihovi grobovi nisu obeleženi, šta se dešavalo sa srpskim grobljima u Bizerti i drugim mestima?

Posle višegodišnjeg istraživanja napisao je monografiju „Srbijo, majko i maćeho“, u kojoj je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izneo neopravdano prećutkivanu priču o ulozi Bizerte u proboju Solunskog fronta. Po motivima te knjige pre tri godine Tanja Fero snimila je dokumentarni film „Bizerta - povratak u legendu“, a Nikolić je potom pripremio i izložbu „Srbija pamti savezničku Bizertu“, koja je nedavno postavljena u Galeriji „Bitka na Drini - 1914.“ u Banji Koviljači.

- Pronašao sam svaki izgubljeni grob u Tunisu, sva naša izgubljena groblja i grobnice. O ulozi Bizerte i boravku naše vojske na severu afričkog kontinenta priredio sam izložbu sa dosta fotografija, nađenih u raznim institucijama i privatnim zbirkama, koje govore o tom periodu - kaže autor Nikolić.

Kao potomak Đunisija Nikolića iz Zaovine, ratnika trećepozivca 4. puka srpske vojske, sahranjenog na vojničom groblju Menzel Burgiba u Tunisu 1916. godine, Luka je pored istraživanja dugo insistirao i da državni organi učine nešto da se ta groblja obeleže.

- Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, gde sam član tima za rekonstrukciju srpskih vojnih memorijala u Tunisu, ove godine će konačno poslati šest spomen-ploča, oko 100 krstova i 700 pločica za krstove, tako da će u Tunisu biti obeležen svaki grob - kaže Nikolić.

Od 9. januara 1916. do 19. aprila 1919. godine u Bizerti je boravilo i našlo spas 61.260 srpskih vojnika, a skoro 53.000 je izlečeno, oporavljeno, obučeno i osposobljeno za odlazak na Solunski front.

Njih 3.226 ostalo je da zanavek počivaju na 24 groblja.

Postavku koja obuhvata 87 fotografija u okviru 12 istorijskih celina, u Banji Koviljači će biti izložena narednih deset dana.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.