SLATKA VEZA IZBORA I PENZIJA Iznenađenje: Novac penzionerima stiže tri dana pre roka

Izvor: Blic, 21.Apr.2016, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLATKA VEZA IZBORA I PENZIJA Iznenađenje: Novac penzionerima stiže tri dana pre roka

Isplata drugog dela martovskih penzija počeće sutra, tri dana pre uobičajenog datuma i svega dva dana pred izbore.

Penziju će već sutra dobiti građani koji novac primaju na kućnu adresu ili na šalterima pošta, dok će u subotu početi isplata na tekuće račune. U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) priznaju da je uobičajen datum za isplatu drugog dela penzija 25. u mesecu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << negiraju da isplata ima veze sa nedeljnim izborima.

- Kada je početkom godine pripreman godišnji plan isplate penzija vodilo se računa o uskršnjim praznicima. Početak isplate na kućne adrese je petak, kako bi svi penzioneri pre praznika dobili penzije jer je pošti potrebno pet radnih dana za isplatu penzija svim penzionerima, pošto ne rade vikendom ni praznikom - kažu u PIO fondu.

Ipak, na sumnju da između izbora i penzija postoji neka “tajna veza” ukazuju i primeri iz ranijih godina. Zanimljivo da je pre pet godina, kada nije bilo izbora, isplata penzija bila tek nakon uskršnjih praznika, a tada su se u PIO fondu pravdali “tehničkim razlozima”.

S druge strane, uoči izbora 2008. i 2012. godine penzije su rasle odnosno povećavan je limit za isplatu pomoći. Tako su u aprilu pre osam godina penzije povećane za 6,97 odsto, a 11. maja su održani izbori.

A dva dana uoči izbora pre četiri godine u Beogradu je limit za pomoć penzionerima sa najmanjim primanjima povećan sa 16.000 na 20.000 dinara.

- Sigurno da isplata penzija ima efekta na izbore. Čim mu je puniji novčanik penzioner je raspoloženiji iako je reč samo o delu penzije. Ako kupite ljude sa manje novca oni će to racionalizovati da nije zbog novca. Tako penzioner koji izađe i glasa za vlast na izborima neće reći da se prodao zbog para nego zato što je režim dobar - objašnjava psiholog Žarko Trebješanin.

I sociolog Slobodan Vuković smatra da prevremena isplata penzija uoči izbora nije novina.

- To su radile sve vlasti da se dodvore penzionerima. Reč je o jeftinoj demagogiji koja je ušla u političku agendu srpskog društva - naglašava Vuković.

On takođe dodaje ocenu i da će ova prevremena isplata imati efekta na izbore zato što je društvo osiromašeno i tako se stvara slika brige o penzionerima.

Međutim, u agenciji “Faktor plus” ističu da događaji uoči izbora ne mogu umnogome da utiču na izbornu volju građana.

- Isplata penzija može da učvrsti nekoga u odluci da prelomi i glasa za određenu stranku ako je do tada bio na klackalici. Međutim, ne može da utiče da birač u potpunosti promeni političku opciju - kaže Vladimir Pejić.

"OVO NIJE UOBIČAJENO"

Profesor ekonomije Ljubomir Madžar kaže za “Blic” da ova isplata penzija pre roka nije uobičajna praksa.

- Ne sećam se da je u doglednoj prošlosti došlo do ovakvog poteza nadležnih. U motive takvog poteza ne želim da ulazim, odnosno neću da budem zlonameran pa da ih povezujem sa pridobijanjem penzionera uoči izbora jer to ne mogu dokazati - kaže Madžar.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.