Izvor: Blic, 26.Okt.2016, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rašić: Ustavni sud Kosova nije doneo nikakvu odluku o ukidanju penzija

Poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić izjavio je danas da Ustavni sud Kosova odbio da se bavi zahtevom Srpske liste za preispitivanje odluke o ukidanju osnovnih penzija određenim kategorijama i da nije doneo nikakvu odluku o tom pitanju.

On je za agenciju Betu rekao da je taj sud odbio da se bavi zahtevom poslanika Srpske liste, jer odluka Ministarstva za rad i socijalno staranje o ukidanju osnovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << penzija nije zakon koji je usvojen u parlamentu nego je akt Vlade Kosova.

Rašić je ocenio da se tu radi o tehničkoj prepreci zbog koje Ustavni sud nije mogao da se bavi zahtevom srpskih poslanika.

- Pošto je odluka tog ministarstva ustvari i akt Vlade Kosova, mogao je neko i iz te vlade kao ovlašćena strana da podnese zahtev Ustavnom sudu za preispitivanje ustavnosti odluke, a ne da to uradimo mi kao poslanici - rekao je on.

Prema njegovoj oceni, reč je o jednom "suvoparnom tehničko-pravnom zaključku" koji je taj sud poslao poslanicima.

- Oni su sa te tehničke strane našli razlog da kažu da se neće baviti tim slučajem iako smo u obrazloženju i žalbi naveli zašto smatramo da su tim aktom kršena ustavna prava - rekao je Rašić.

Poslanici Srpske liste su jula ove godine podneli Ustavnom sudu Kosova zahtev za zaštitu ustavnih prava gradjana koji primaju osnovnu penziju, odnosno neku vrstu socijalne pomoći od 75 evra, koja im je uskraćena podzakonskim aktom kosovskog Ministarstva za rad.

Rašić je rekao da uprkos tome što se Ustavni sud neće baviti zahtevom poslanika, slučaj nije izgubljen, poštoovlašćena strana za dalji postupak može da bude neko udruženje ili nevladina organizacuja penzionera, kao i bilo koji oštećeni penzioner.

Rašić je ocenio da u uvom procesu pred Ustavnim sudom Kosova niko nije poražen, a da je još manje neko u tom postupku pobednik.

- Žao mi je ukoliko neko iz Ministarstva smatra da je sud doneo presudu u njihovu korist. To ćemo naredne sedmice da dokažemo tako što ćemo naći i predstavnike penzionera i oštećena lica koja će da prijave probleme pred nadležnim kosovskim sudovima - rekao je Rašić.

On je rekao da su po Zakonu o penzijama, pre donošenje odluke ministarstva i vlade, postojala tri kriterijuma za dobijanje tih prinadležnosti - da osoba ima 65 godina što se dokazuje kosovskom ličnom kartom, žiro račun i prijavljeno mesto boravka u određenim opštinama na Kosovu.

Rašić je ocenio da ta tri uslova ništa ne može da promeni: "Može čovek da živi ili da bude prinudno izmešten u bilo koju drugu opštinu, bilo gde na Balkanu po zakonu sleduje mu penzija".

On je rekao da resorno ministarstvo donesenom uredbom ne poštuje zakon i da zato "oko 30 odsto lica ne prima tu penziju".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.