REBALANS Plate niže za 10 odsto, penzije po progresivnoj stopi. Vujović: Ovo je za budućnost!

Izvor: Blic, 22.Okt.2014, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REBALANS Plate niže za 10 odsto, penzije po progresivnoj stopi. Vujović: Ovo je za budućnost!

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je danas da će predlog rebalansa budžeta biti danas upućen u Skupštinu Srbije i da očekuje da će se taj predlog na dnevnom redu paralmenta naći u petak 25. oktobra.

Vujović je rekao da očekuje i da već u nedelju ili ponedeljak bude i rasprava o amandmanima na predloge tih zakona i da se rebalans i usvoji.

- Ovo radimo za budućnost Srbije, za konačni završetak reformi koje smo počeli pre 20, 10 ili pet godina - rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Vujović na konferenciji za novinare, dodavši da su reforme osnova za trajni rast plata i penzija, radnih mesta, privredni rast i budućnost Srbije.

Vujović je najavio danas da će plate u javnom sektoru iznad 25.000 dinara biti smanjene linearno za 10 odsto, dok će penzije iznad te sume biti smanjivane po

progresivnoj stopi.

Većina penzionera, 61 odsto, biće izuzetno od svakog smanjenja, tako da oni koji imaju penzije ispod 25.000 dinara neće biti pogođene ni za jedan dinar, rekao je Vujović na konferenciji za novinare.

Vujović je, govoreći o smanjenju penzija, naveo primer da će penzija od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 ili oko osam odsto.

Zakoni stupaju na snagu 1. novembra, pa će umanjenje isplate biti 5. odnosno 20. decembra, kada idu isplate u državi, objasnio je Vujović.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici set predloga zakona čijom primenom će biti obezbeđena finansijska stabilnost ekonomskog sistema zemlje.

Usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu, sa nacrtima odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama i dopunama finansijskih planova Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, saopštila je vladina Kncelarija za saradnju sa medijima.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o privremenom uredjivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, Predlog zakona o privremenom uredjivanju načina isplate penzija i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Ovi predlozi zakona upućeni su Skupštini Srbije na razmatranje, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predat rebalans, rupa veća za još 360 miliona evra

Izvor: Mondo, 22.Okt.2014

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je danas da će predlog rebalansa budžeta biti danas upućen u Skupštinu Srbije i da očekuje da će se taj predlog na dnevnom redu parlamenta naći u petak 25. oktobra...Foto: Beta/Milan Obradović..Predlogom rebalansa budžeta Srbije predviđeno je da budžetski...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.