Pukovnik u penziji: Majstor za gusle

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jul.2016, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pukovnik u penziji: Majstor za gusle

Momir Tomčić, pukovnik u penziji iz Beograda, dugo pravi gusle, drevni instrument koji ima gotovo svaka kuća na prostorima severa Crne Gore.

- Odrastao sam u kući koja je imala gusle i uz koje su stariji pevali kad god su za to imali vremena. Sećam se ni jedna svadba ni slava nisu protekle bez guslanja. U očuvanju tradicije srpskog i crnogorskog naroda jedan segment svakako pripada guslama koje čuvamo od zaborava - kaže Momir, dodajući da dok nije bilo filma gusle >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su kroz zvuk i pesmu stvarale sliku raznih događaja.

Oni su se prenosili s kolena na koleno i pomogli istoriji da mnoge događaje sačuva.

Tomčić je do sada napravio 105 gusala, a prošle godine su na konkursu Etnografskog muzeja u Beogradu, njegove gusle koje su bile prijavljene pod šiframa, zauzele prvo, drugo i treće mesto.

- Gusle su od planinskog drveta iz kanjona Tare. Nekada su od njega rađene čuvene Stradivarijusove violine u Italiji. Reč je o kvalitetnom drvetu. Godišnje uradim po 20 gusala. Gudalo pravim od istog drveta, koža je jareća a dlaka od dobrog ždrepca. Sve radim ručno, nekada je tehnologija izrade bila prostorija ali je i vrednost gusala bila veća - veli Tomčić koji leto provede splavareći Tarom, a zimi je u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.