Povećanje od 2,5% košta nas 20 mlrd. RSD

Izvor: B92, 31.Jul.2015, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanje od 2,5% košta nas 20 mlrd. RSD

Ekonomista Goran Nikolić kaže da su rezultati fiskalne konsolidacije izuzetni, što bi eventualno moglo da ostavi prostora za povećanje plata i penzija.

On je, međutim, naveo da je po tom pitanju uzdržan.

Svako trajno opterećenje budžeta koje ide u pravcu potrošnje je problematično, ukazao je Nikolić.

On objašnjava da su Srbiji pre svega potrebne kapitalne investicije, koje jedino mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da "poguraju" rast, te smatra da se treba fokusirati na pitanje kako podići te investicije čak i u okolnostima deficita od tri odsto BDP-a, što je plan za ovu godinu.

Ovo stoga što, kako navodi, recimo deonica puta kod Vranja kasni, a još nije ni raspisan konkurs za deo puta od Obrenovca ka Surčinu, Ostružnici.

"Konkursi za prioritetne projekte nisu raspisani. A ako nema investicija, ne može da se očekuje ni budući rast. Uz sve postojeće dobre rezultate, ovo ostaje problem", rekao je on.

U tom smislu Nikolić ukazuje da bi povećanje plata i penzija za 2,5 odsto značilo trajni godišnji trošak budžeta od 20 milijardi dinara.

Ako bi primanja bila pet odsto veća, to bi značilo izdvajanje na nivou od jednog procenta BDP-a, što je sada oko 40 milijardi dinara, "računa" Nikolić.

Svako trajno povećanje, što bi se desilo povećanjem plata i penzija, predstavljalo bi problem, jer bi u 2016. otežalo put ka održivom deficitu od tri odsto bruto domaćeg proizvoda, zaključio je Nikolić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.