Pomerena starosna granica za penziju

Izvor: RTS, 01.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomerena starosna granica za penziju

Starosna granica za odlazak u penziju od danas se podiže za šest meseci. Žene će moći da se penzionišu sa 59, a muškarci sa 64 godine, uz uslov da imaju najmanje 18 godina radnog staža.

Starosna granica za odlazak u penziju, za one koji nisu odradili pun radni vek podiže se za  šest meseci, što znači da će muškarci moći da se penzionišu sa 64, a žene sa 59 godina.

Prema odredbama Zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o penzijskom i invalidskom osiguranju, uslov da budući penzioneri idu u takozvanu starosnu penziju jeste da imaju najmanje 18 godina penzijskog staža.

Starosna granica za odlazak u penziju, za one koji nisu odradili pun radni vek, do kraja 2008. godine bila je 58 i po godina za žene i 63 i po godine za muškarce, i najmanje 19 godina radnog staža.

Republički fond je ukazao da i dalje ostaje mogućnost da se u penziju ide sa 40, odnosno 35 godina staža osiguranja i najmanje 53 godine starosti, kao i sa 65, odnosno 60 godina života i minimalno 15 godina staža osiguranja.

Izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koje su usvojene 2005. godine, predviđeno je da se starosna granica za odlazak u penziju na po šest meseci pomera i u 2010. i 2011. godini. 

Tako će žene 2011. godine moći da se penzionišu sa 60 godina, a muškarci sa 65 godina, uz uslov da imaju osigurani staž od najmanje 15 godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.