Izvor: Politika, 12.Dec.2013, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajacu s Kosova tri miliona dinara za penziju

Od ukupno predatih 11.463 zahteva PIO fond do sada doneo 68 pozitivnih rešenja o izmirivanju zaostalih primanja ljudi s KiM

Država Srbija počela je s isplatom prvih zaostalih penzija na Kosovu i Metohiji penzionerima koji su ovo pravo stekli pre 1999. godine kada je isplata i obustavljena. Takav potez naših vlasti naišao je na odobravanje suda u Strazburu koji je i vodio spor protiv naše zemlje ne bi li se ovo pitanje što pre rešilo, potvrdio je juče u razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za „Politiku” Dragi Vidojević, državni sektar u Ministarstvu rada.

– Naš Fond PIO do sada je doneo 68 pozitivnih rešenja o nastavku isplate zaostalih penzija s KiM, od ukupno predatih 11.463 zahteva. Od tog broja 8.518 nema kompletnu dokumentaciju, dok je 1.442 predalo sve papire i čeka na rešenje, kaže Vidojević.

Istovremeno je više od 1.250 zahteva odbijeno, jer nema pravnog osnova da im se isplaćuje penzija iz Srbije. Razlog za to je, objašnjava naš sagovornik, što su podnosioci kao dokaz o svojim zahtevima naveli da su korisnici penzija i sa teritorije AP KiM, što je suprotno zakonu, jer se ne mogu dobijati dve penzije.

Svima koji nisu dostavili neophodnu dokumentaciju PIO fond je uputio ponovni poziv da ih dopune.

Savet ministara i sud u Strazburu su, kako su izvestili nedavno našu zemlju, „sa zadovoljstvom su primili k znanju neprekidan rad srpskog penzijskog fonda, što je dovelo do povećanja broja rešenja za nastavak isplate penzija”, kaže Vidojević.

– Ono što je najvažnije je da je shvaćena poruka srpskih vlasti o pravnoj osnovi za odbijanje nastavaka isplata prinadležnosti onima za koje je to potvrđeno sudskom revizijom. To znači, da pravo na penziju iz Srbije ne mogu da ostvare oni koji penziju već primaju na KiM”, kaže on.

To je, objašnjava Vidojević, univerzalno rešenje i pravni princip, da se penzija ne može primati po dva osnova. Potvrda suda o tome dostupna je svima onima čiji su zahtevi odbijeni, tako da se sami mogu uveriti da to nije bio izbor Srbije, već da zakon tako nalaže.

Upitan da li je dogovoreno za koji će se period penzionerima s KiM isplaćivati zaostale penzije, Vidojević kaže, da domaće zakonodavstvo predviđa da se penzije isplaćuju za godinu dana unazad. Odnosno od trenutka podnošenja zahteva za isplatu zaostalih prinadležnosti podnetih sudu.

– U desetak slučajeva zahtevi su podneti 2002. i 2003. godine. Dakle, pre deset godina, pre nego li se i sud u Strazburu oglasio. Ovim penzionerima će se isplatiti zaostale penzije za taj rok, kaže on, i dodaje da je od srpskih vlasti zatraženo da u najkraćem roku obezbede konkretne informacije o isplati zaostalih obaveza po nalogu suda u presudi.

Ima slučajeva, kao što je jedan bivši radnik MUP-a, da mu PIO fond  isplati tri i više miliona dinara za zaostale i neisplaćene penzije. U skladu s propisima UNMIK-a, oni koji žive na KiM i imaju najmanje 15 godina prethodnog penzijskog osiguranje kod PIO Srbije, imaju pravo na penziju.

Izvesno je, međutim, da Srbija ne duguje od jedne do pet milijardi evra na ime neisplaćenih penzija korisnicima sa KiM. Reč je o mnogo manjim parama. U većini dokumenata, kako se može videti, utvrđeno je ili da su falsifikovana ili da nema osnova da penzije budu isplaćene.

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 12.12.2013.
Pogledaj vesti o: Penzija,   Isplata penzije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.