Penzioneri: Ići ćemo i do Strazbura

Izvor: B92, 24.Okt.2014, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri: Ići ćemo i do Strazbura

Predstavnici penzionerskih udruženja ne mire se sa odlukom Vlade oko penzija, kažu da će ići na sud u Strazburu, a pitaju i zašto država ne naplaćuje poreze.

Učesnici debate o penzijama koju je organizovao Centar za demokratiju kažu i da je ovakvim merama odlučeno da ceh reformi plaćaju najugroženiji građani Srbije.

Penizioneri smatraju da su svoju penziju stekli dok su radili i da mere stednje ne mogu da im ugrožavaju već stečeno.

Okupljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Savezu samostalnih sindikata Srbije i sindikatu Nezavisnost najavili su da će tražiti da se o svemu izjasni Ustavni sud, ali i Evropski sud za ljudska prava, kaže Mihajlo Đorđević iz Nezavisnosti.

"Čekamo da Skupština usvoji mere, pa idemo na Ustavni sud. S obzirom na to da nemamo poverenja u taj sud i te sudije, jer i oni rade partijski, idemo dalje da se žaljemo Strazburu", kaže Đorđević.

Ljuban Žigmud iz SSSS kaže da je poštenije bilo najpre proveriti zašto 400 firmi ne plaća porez nego s merama stednje poceti od penzionera.

"Tu su Zastava oružje, Mera invest Marka Miškovića, Mlekara Šabac, Sombor, Zekstra grupa, Pink internacional. Razumete, Pink duguje državi porez. Ja bih voleo da je redosled bio sledeći, da smo rešili pitanje dugovanja državi, da smo sredili pitanje koje firme u Srbiji mogu da rade, koje treba dokapitalizovati da bi stale na noge i da bi donosile BDP-u Srbije i onda da smo se vratili na pitanje penzije, pa da vidimo da li je taj fond dovoljno, premalo ili previše punjen", kaže on.

Ekonomisat Miladin Kovačevic podseća na zaboravljeni Penzioni fond kome država još nije vratila oduzetu značajnu imovinu. Penzioni fond bi mogao da omogući veću sigurnost penzionerima i smanji pritisak na budžet, kaže Kovačević.

"To bi naravno značilo i da bi trebalo izvršiti restituciji njegove imovine. Drugi deo bio bi njegovo učešće u vlasništvu preferencijalnih akcija u javnoj imovini, pre svega u gradskom i građevinskom zemljištu. Tako bi se stvorila dovoljna kompenzacija iz drugih izvora i to bi moglo da donese relaksaciju i emancipaciju penzionog fonda od budžeta. Time bi mogla da se održi i socijalna funkcija penzija, možda ne na nekom ranijem nivou, ali da se ne dozvoli da prosečna penzija ne bude ispod prosečne plate", rekao je Kovačević.

Ako će se odnos plata i penzija neminovno menjati na štetu građana, oni će ubuduće morati da se okrenu privatnim i dobrovoljnim penzionim fondovima kako ne bi zavisili samo od penzija koje će im isplaćivati država.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.