Penzija tek kad poslodavac plati

Izvor: B92, 18.Apr.2014, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzija tek kad poslodavac plati

Beograd -- Budući penzioneri, čija je firma s državom potpisala reprogram duga za neuplaćene doprinose, mogu u penziju samo s privremenim rešenjem.

Navršene godine staža ili života za odlazak u penziju ne moraju uvek biti i dovoljne da bi se neko penzionisao. Upravo to se dogodilo našoj čitateljki koja umesto da joj poštar donese prvu penziju, mora da sačeka da poslodavac uplati sve zaostale rate doprinosa na koje se obavezao sporazumom sa državom.

Ima, kaže, 62 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine i 34 godine radnog staža. Mogla je i ranije u penziju, ali je htela da „izvuče” malo bolji prosek. Poslodavac za kog je u firmi za proizvodnju pamučnog veša radila sve ove godine, međutim, nije bio baš revnostan pa je periodično radnicima uplaćivao staž, a da oni nisu imali pojma. Zbog neuplaćivanih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sada ima rupu u stažu od pet i po godina, piše Politika.

Ukoliko je, objašnjavaju u Penzijskom fondu, uslov za penzionisanje staž osiguranja, moguće je da budući penzioner ode u penziju i pre konačne isplate duga, odnosno nakon pokrića perioda koji mu je uslov za penziju. Primera radi, ukoliko je osnov za starosnu penziju godina života za muškarca 65, a za ženu 60 godina, onda se rešenje može doneti odmah, ali samo kao privremeno penzijsko rešenje, s tim što se u obračun penzije ne uzima staž za koji se doprinosi uplaćuju po osnovu reprograma. Kada se dug namiri u celini Fond PIO će za tog osiguranika doneti konačno rešenje, objašnjavaju u Penzijskom fondu, odnosno u konačan iznos penzije ući će sve godine za koje je poslodavac u međuvremenu namirio dug.

U PIO su joj rekli da se konsultuje s poslodavcem da joj nadoknadi sve zaostale godine, pošto ima sreću da firma radi, a kada se obratila poslodavcu on joj je objasnio da je s državom već potpisao ugovor o reprogramu duga za sve sporne godine, te da se strpi da sve uplate legnu i posle toga podnese zahtev za penziju!

Kakva su zaista prava onih dojučerašnjih radnika koji su po svojoj računici stekli uslov za penziju, a onda saznali da im penzija zavisi od reprograma duga? Imaju li mogućnost da i pre poslednje rate duga budu penzionisani?

Ovo pitanje je tim pre interesantnije ako se zna da je na ime duga za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje poslednjeg dana decembra prošle godine država potraživala 68,58 milijardi dinara od nesavesnih poslodavaca. Od toga je naplativo 63,19 milijardi dinara.

Istovremeno na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje država je potraživala 57,7 milijardi dinara, a 53 milijarde ne može da naplati.

Ovaj podatak dodatno govori u prilog naše čitateljke, koja je jedna od milion u Srbiji kojoj poslodavac nije uplaćivao doprinose, a poreznici mu to tolerisali, iako je po zakonu bio obavezan da ih uplati istovremeno s platom. Ukoliko to ne učini, protiv njega se pokreće krivični postupak.

U praksi je budući penzioner s ovakvim problemom, praktično nemoćan, jer se sud izuzeo iz cele priče, objašnjavajući da samostalna tužba kojom bi se tražila uplata doprinosa ne spada u njihovu nadležnost!

S druge strane, Poreska uprava je ta koja nesavesnim poslodavcima treba da pošalje opomenu da izmire dug, a potom i da im blokira račun.

U PIO fondu kažu da ima mnogo slučajeva da čovek sazna da nema povezane godine staža i uplate doprinosa iako je radio, te da nema uslov za penziju.

Podrazumeva se, kada je reč o reprogramu duga poslodavca i države, da se dug otplaćuje na rate i da se staž osiguranja može priznati tek kada se dug plati u celini, odnosno kada legne i poslednja rata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.