PIO RS nema para za penzije, mora da pozajmi

Izvor: B92, 06.Okt.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PIO RS nema para za penzije, mora da pozajmi

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske nema dovoljno para za isplatu penzija, pa mora da pozajmi skoro 100 miliona maraka (51,15 mil €).

Saglasnost za to zaduženje dala je Vlada RS još pre 10 dana, a javnost je za tu vest saznala tek objavljivanjem odluka u poslednjem izdanju Službenog glasnika, piše portal capital.ba.

Fond će podići 50 miliona KM dugoročnog kredita, a podizanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još 46,5 miliona na godinu dana pravdaju održavanjem likvidnosti i redovnošću isplata penzija.

Ovog meseca se prvi put dogodilo da je isplata penzija kasnila više od mesec dana, pa su avgustovske penzije isplaćene u oktobru.

"Prvi put je došlo do prolongiranja isplate u dužem roku od mesec dana. S formalne tačke gledišta, došlo je do prekoračenja dva dana, ali nije popularno da ne isplatite penziju onako kako zakon predviđa. Stoga je fond posegnuo za ovom vrstom dugoročnog kredita", rekao je portparol Fonda PIO, Tihomir Joksimović.

Predsednik Udruženja penzionera Rade Rakulj prebacio je odgovornost na vladu i istakao da ona "ne uplaćuje dovoljno miliona za socijalne kategorije".

"Ove godine je budžet trebalo na ovom nivou da osigura 325 miliona. Međutim, nije osigurao nego je ove godine izdvojeno 190 miliona KM", rekao je Rakulj.

Statistika pokazuje da se u RS broj penzionera gotovo izednačio s brojem zaposlenih, navededno je u tekstu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.