Ove godine pune penzije, sledeće penali

Izvor: B92, 04.Sep.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove godine pune penzije, sledeće penali

Država je izmenama Zakona nesvesno dovela u neravnopravan položaj one koji su se penzionisali po starom zakonskom aktu i one koji to treba da učine po novom.

Izmenjenim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju radnici koji su na Birou ispunili 40 godina radnog staža do kraja prošle godine, danas imaju punu penziju, a oni koji će taj uslov imati ove godine, imaće do kraja života umanjenu penziju.

Drugim rečima, imaće isti radni staž, ali će onima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su rešenje dobili pre 31. decembra penzija biti u punom iznosu, a onima koji će tek sada s Biroa do čeka ona će trajno biti umanjena za godine života koje im do 65. nedostaju.

Radnici veruju da će poslanici Skupštine Srbije imati razumevanja za problem u kojem su se našli i da neće dozvoliti da postoje oni koji su imali sreću i oni koji je nisu imali zbog datuma stupanja na snagu Zakona o PIO. Drugim rečima, veruju da će i njima biti omogućeno da se penzionišu kako su i planirali kada su pristali na to da budu tehnološki višak i na Tržištu rada čekaju penziju. Ukoliko pak poslanici ne pokažu razumevanje, radnici poručuju da će svoja prava potražiti pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu.

Reč je, dakako, o radnicima koji su pristali na to da budu proglašeni tehnološkim viškom jer im je nedostajalo nekoliko godina staža do penzije. Verovali su da će nakon što napune pet godina stići do penzije, ne računajući na to da će se u međuvremenu penzijski zakon promeniti i da im više neće ništa značiti 40 godina radnog staža već će najvažniji uslov biti 65 godina života.

Pošto desetak hiljada ljudi nema upravo taj bitan uslov to znači da će, i kada navrše na Birou 40 godina staža, otići u penziju ali s trajno umanjenim primanjima.

Radnici propalih preduzeća na to ne pristaju i mahom tvrde da ne bi prihvatali socijalni program da su znali da će se penzijski zakon menjati i da će se upravo oni naći na njegovom udaru. Zbog toga je više od 6.000 radnika u Srbiji koji na Birou za nezaposlene čekaju penziju, i koji neće dobiti pun iznos jer nemaju dovoljno godina života, odnosno 65, počelo sakupljanje potpisa za izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Naime, oni traže da se kroz izmenu zakona izuzmu od obaveznih 65 godina života i da dobiju penziju pod istim uslovima pod kojima su je dobili njihove kolege koje su pre napunile 40 godina radnog staža. Tvrde da novi Zakon o PIO nije imao u vidu tu situaciju i da je zaboravio da na Birou rada postoje radnici koji nekoliko godina čekaju da ispune uslove u pogledu radnog staža, podsećajući na to da prethodni zakon nije imao kategoriju trajnog umanjenja penzije niti je insistirao na napunjenih 65 godina života.

Akcija prikupljanja potpisa proširiće se na celu Srbiju, mada se ovih dana vodi u Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Kraljevu, Trsteniku ... jer je radnika koji će imati taj problem ili ga već imaju biti sve više. Nakon što se pokupe svi potpisi radnika koji su se, ni krivi ni dužni, našli u problemu, oni će biti predati Skupštini Srbije za desetak dana da bi bila pokrenuta inicijativa za izmenu Zakona o PIO.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.