Oročiti smanjenje plata i penzija

Izvor: B92, 30.Sep.2014, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oročiti smanjenje plata i penzija

Predsedništvo SUBNOR-a Srbije smatra da je smanjenje plata i penzija izraz neophodne i neodložne budžetske konsolidacije, ali da ga treba oročiti.

"Bez njih Srbija ne bi imala mogućnosti da blagovremeno ispunjava domaće i prema inostranstvu finansijske obaveze", navodi se u saopštenju SUBNOR-a.

Predsedništvo SUBNOR-a ukazuje da je neophodno da se primena restriktivnih mera, posebno u vezi sa smanjenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzija i plata, vremenski oroči i izričito propiše njihov privremeni karakter.

"To pretpostavlja neophodnu obavezu da se finansijska konsolidacija, posle utvrđenog roka, dosledno sprovede bez restriktivnih mera na teret uživaoca penzija, kao stečenog minulog rada, čije bi penzije ubuduće trebalo redovno usklađivati sa ekonomskim napretkom i u skladu sa kretanjem primanja zaposlenih", navodi se u saopštenju.

SUBNOR ističe da bi zražena socijalna odgovornost i najavljena solidarnost prema uživaocima minimalnih penzija, koji ne bi bili obuhvaćeni planiranim smanjenjem, trebalo da se prošire i na one čije su penzije ispod prosečnih primanja zaposlenih u Srbiji.

Smanjenje planiranih budžetskih rashoda trebalo bi nadoknaditi smanjenjem opšte budžetske potrošnje u okviru troškova javnih preduzeća monopolskog statusa, kao i povećanjem prihoda iz objekata izgrađenih nenamenskim višegodišnjim korišćenjem sredstava uplaćivanih u penzijske fondove, stoji u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.