Odmrzavanje plata i penzija pre 2017. nerealno

Izvor: Danas, 04.Maj.2015, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmrzavanje plata i penzija pre 2017. nerealno

Vlada Srbije će imati težak posao da u narednim danima ubedi misiju Međunarodnog monetarnog fonda da pristane na povećanje plata u javnom sektoru i penzija, ako je suditi prema tehničkim razgovorima koje su predstavnici MMF-a imali sa raznim stranama tokom prethodnih nekoliko dana, uoči juče započetih zvaničnih razgovora. Dodatni otežavajući faktor mogao bi da bude i to što je prema poslednjim podacima, bruto domaći proizvod u prvom tromesečju pao, uprkos nešto boljoj naplati >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << poreza od očekivane.

U prvom kvartalu smo imali desezonirani pad BDP-a, što ne govori u prilog tome da ćemo godinu završiti sa nultom stopom rasta, umesto sa minus 0,5 odsto, koliko je poslednja prognoza MMF-a. Ali, to su sve minimalne razlike koje ne daju osnova da se bilo šta menja u fiskalnoj politici. Deficit ostaje ogroman i nema govora o tome da sa ovim rezultatima možemo da zaustavimo rast javnog duga. Kada pročitate između redova, vidite da MMF neće podržati odmrzavanje plata i penzija pre 2017. godine - kaže sagovornik Danasa, koji učestvuje u razgovorima sa Fondom.

Prema njegovim rečima, najteže reforme nas tek očekuju u sledeće dve godine, tako da razblažavanje tek preduzetih mera nema nikakvog smisla. Ipak, sagovornik Danasa kaže da je moguće da će se Vlada igrati sa ekonomski beznačajnim stepenom podizanja plata i penzija, kako bi prikupila političke poene, kao i da će možda odlagati povećanje cene struje, ali da za te postupke nema ekonomske baze.

Ni predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ne vidi prostor za povećanje plata i penzija.

U izjavi za RTS Petrović je rekao da smatra da će MMF Srbiji dati pozitivnu ocenu kada je reč o fiskalnom deficitu, ali da će se glavni razgovori voditi o preduzećima u restrukturiranju, privatizaciji, kao i o reformama i zapošljavanju u javnom sektoru.

On je istakao i da je smanjenje deficita za četiri meseca prvenstveno rezultat smanjenja plata i penzija i da bez toga ne bi bilo ni fiskalne konsolidacije, niti trajnog smanjenja deficita.

- Ostala razlika, koja je, izgleda, pozitivna, rezultat je privremenih mera - javne investicije su upola manje od planiranih, što je katastrofalno, i drugo je što su dividende od javnih preduzeća u najvećem delu pokupljene u prvom kvartalu, a zapravo treba da se odnose na celu godinu - ocenio je Petrović, a prenosi Fonet.

Prema njegovim rečima, ako bi vratile plate i penzije na nivo koji je bio pre novembra prošle godine, deficit bi se vratio na stari nivo od 6,6 odsto.

Petrović je ocenio i da ima nekog osnova za nagoveštaje iz Vlade da ne smatraju više da je u javnom sektoru toliki višak zaposlenih kao što se mislilo ranije i da bi sa MMF-om moglo da se pregovara i da to smanjenje broja radnih mesta bude manje. Ipak, to bi po njemu značilo da moramo imati uštede na drugoj strani.

Petrović je rekao i da ne vidi značajniji pomak na uvođenju reda u poslovanje EPS-a, Železnica i Srbijagasa, ali da ima indikacija da se radi na planovima restrukturiranja.

Uskoro novi šef misije MMF za Srbiju

Šefica misije MMF-a za Srbiju Zuzana Murgasova uskoro odlazi sa te funkcije, saznaje Danas. Naslednik Murgasove, za kojeg se pretpostavlja da dolazi iz Britanije, najverovatnije će tokom aktuelne posete misije MMF-a biti predstavljen Vladi Srbije, Narodnoj banci i drugim institucijama. Murgasova je bila šefica misije MMF-a u Srbiji od 2012. godine.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Bez povećanja plata i penzije do 2017?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2015, 09:11

Kada pročitate između redova, vidite da Međunarodni monetarni fond neće podržati odmrzavanje plata i penzija pre 2017. godine, izjavio je za Danas neimenovani zvaničnik, koji učestvuje u razgovorima sa Fondom...Vlada Srbije će imati težak posao da u narednim danima ubedi misiju Međunarodnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.