Odluka o platama i penzijama

Izvor: RTV Pink, 04.Sep.2014, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o platama i penzijama

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da se smanjenje plata i penzija u rebalansu budžeta aktivno razmatra i da će najkasnije u ponedeljak pre podne Ministarstvo finansija, u saradnji sa timom Vlade, doneti odluku o tome da li će i koliko primanja građana biti smanjena.

Vujović:Odluka o platama i penzijama do ponedeljka

Ministar Vujović najavio je da će Vlada Srbije najkasnije u ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << objaviti sve elemente rebalansa budžeta, koji će do 15. septembra biti upućen u skupštinsku proceduru.Vujović je rekao i da postoji bar deset scenarija kako možemo da uštedimo u budžetu, kako bi u rebalansu budžeta što manje smanjivali plate i penzije, i da se još nisu odlučili za najbolji, prenosi Tanjug. Ministar finansija je dodao da će se raditi na prihodnoj strani budžeta, na suzbijanju sive ekonomije, povećavanju naplate poreza, efikasnosti javnog sektora. On je na radnom ručku, koji je organizovala Američka privredna komora, rekao da bi za dva sata moglo da se reši pitanje ušteda kroz smanjivanje plata i penzija, ali da nastoji da izbegne takva smanjenja. "Sa platom od 440 evra i penzijom od 130, može da se živi samo bedno. Od toga jedva hleb može da se kupi. Zato pokušavamo da smanjimo troškove budžeta sa minimalnim uticajem na građane", rekao je Vujović. Prema njegovim rečima, moguće je u dogovoru sa bankarima dogovoriti bolje finansiranje, što bi donelo uštede od oko 100 miliona evra, a da time niko ne bude pogođen. Takođe, naveo je on, mora da se uradi reforma poreske administracije i da se podignu poreski prihodi. "Imamo situaciju da čitavi gradovi ne plaćaju PDV i da se u njima retko izdaju fiskalni računi", rekao je Vujović i naglasio da to mora da se promeni. On se osvrnuo i na 502 državna preduzeća čiju je prodaju Agencija za privatizaciju objavila 15. avgusta. Pretpostavljamo da u tim firmama radi oko 100.000 ljudi. Za njih mora da se nađe održivo rešenje zato što država direktno gubi", rekao je Vujović. Vujović je dodao da neka preduzeća moraju da imaju pristojnu ekonomsku smrt, a neka da prežive.

Nastavak na RTV Pink...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.