OTKAZI: Nema otpremnina za ćate pred penzijom

Izvor: Kurir, 29.Avg.2015, 05:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKAZI: Nema otpremnina za ćate pred penzijom

Višak zaposlenih u javnom sektoru koji imaju uslove za penziju neće kao dosad dobijati naknadu za sve godine staža, već tri prosečne plate

BEOGRAD - Prekobrojni u javnom sektoru koji imaju uslov za penziju neće kao dosad dobijati otpremnine za sve godine staža, već najmanje tri prosečne zarade.

Prema toj računici, umesto po 720.000 dinara, koliko bi iznosilo dvadesetak prosečnih plata, sleduje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << im oko 135.000 dinara.

Kako će to izgledati u praksi činovnici će moći da vide posle 12. oktobra, kada na snagu stupa Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje vodi Kori Udovički, potvrđuju za Kurir da žele da spreče da se tehnološkim viškom proglase zaposleni koji ispunjavaju uslov za penziju i zbog toga im se isplate otpremnine.

- Za njih zakon propisuje da im poslodavac otkazuje ugovor o radu putem isplate otpremnine za starosnu penziju. Ta otpremnina je mnogo niža od onih za slučaj tehnološkog viška - navode u ovom ministarstvu.

Činjenice

NA KOGA SE ODNOSI ZAKON

Zakon se odnosi na agencije, državne organe, javne službe, autonomne pokrajine, lokalne samouprave, Fond PIO, RZZO

Ne odnosi se na nezavisne institucije koje kontroliše Skupština, na NBS i kabinet predsednika države

9.000 radnika javne uprave trebalo bi da ostane bez posla

3 godinE trajaće otpuštanja

5 odsto manje činovnika godišnje traži MMF

3,8 odsto BDP bi otpuštanja trebalo da smanje trošak za službenike

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.