Izvor: Danas, 01.Sep.2015, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od povećanja plata i penzija ove godine

Beograd - Ove godine neće biti povećanja penzija i plata u javnom sektoru, jasno je posle juče okončanih pregovora o drugoj reviziji kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tokom ove posete se, uprkos ranijim najavama, nije čak ni razgovaralo o konkretnim procentima mogućeg rasta primanja u javnom sektoru, a delegacija MMF-a je ovo pitanje odložila za novembar, kada će ponovo biti u Srbiji radi treće revizije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i razgovora o budžetu za 2016. godinu.

Dakle, tek od januara će plate i penzije možda biti nešto povećane, a i tada vrlo malo, pošto je šef misije Fonda Džejms Ruf upozorio da je inflacija u Srbiji vrlo niska, oko jedan odsto, te izneo stav da bi povećanja trebalo da budu u skladu s tim.

Ministar finansija Dušan Vujović je takođe jasno rekao da Vlada neće na pitanju penzija "destabilizovati sporazum sa MMF-om", i takođe izneo argumentaciju koja bi rast plata i penzija dovodi u vezu sa inflacijom.

U pitanju je inače potpuno nova argumentacija, koja nema nikakve veze sa osnovnim razlogom zbog kojeg je Vlada obećala rast primanja najstarijima i zaposlenima u javnom sektoru: to što su im prethodno plate i penzije snižene. One nisu snižene jer je Srbija bila u deflaciji (što naravno i nije), već zato što je državi bio potreban novac. Tako ni obećanje Vlade nije bilo vezano za usklađivanje sa inflacijom, već za vraćanje dela oduzetog novca građanima. O tim temama juče nije bilo pomena.

S druge strane, odluka da se ove godine ne povećavaju primanja je dobro primljena u stručnoj javnosti, koja sve vreme upozorava na to da Vlada ne bi trebalo da skreće s reformskog kursa i da razblažuje donete mere samo nekoliko meseci posle njihovog ustanovljavanja.

MMF je inače podržao sve mere koje je Vlada preduzela i naveo da neke od njih daju i trajne rezultate.

- Zabeležena su neka trajna fiskalna poboljšanja, ali je, po pitanju povećanja plata i penzija, potrebno videti koliko je to u skladu sa opštim ciljem smanjenja fiskalnog deficita i pada duga. Treba imati u vidu da dug Srbije još raste, što će se nastaviti i sledeće godine, a očekuje se da počne da pada tek 2017. godine. Vladin program donosi dobre rezultate, a pored postojanja bojazni da će stezanje kaiša štetiti ekonomskom rastu, desilo se suprotno, uz rast zaposlenosti. MMF je zato revidirao negativnu prognozu ekonomskog rasta Srbije u ovoj godini i sada smatra da će ona biti plus 0,5 odsto i da će u srednjoročnom periodu taj rast biti ubrzan - rekao je Ruf.

On je naglasio da od 70 milijardi dinara ušteda koje je Srbija ostvarila, polovinu čine trajne uštede, dok su ostatak jednokratne, u šta se uračunava i novac koji je državi ostao zato što kasni sa sprovođenjem planiranih kapitalnih investicija. Ministar Vujović je precizirao da te "neželjene uštede u javnim investicijama" čine jednu sedminu od 70 milijardi dinara, odnosno oko 10 milijardi.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubomir Madžar smatra da je odluka da se plate i penzije ne povećavaju ove godine, to jest da se o tome tek u novembru razgovara - dobra vest.

- To povećanje bi nakon prvih vrlo malih, a naizgled uspešnih koraka na saniranju javnih finansija, predstavljalo korak unazad i odustajanje od posla koji je mnogo veći od onoga što je do sada urađeno. To bi u svetskoj finansijskoj javnosti bilo negativno primljeno, s obzirom na to da je prošlo samo nekoliko meseci od kada su mere fiskalne konsolidacije usvojene - kaže Madžar za Danas.

Ovaj stručnjak čak veruje da ni naredne godine neće biti rasta plata i penzija, to jest da taj rast neće dostići čak ni nivo inflacije, o čemu je juče bilo reč.

- Moj osećaj je da neće biti ni tolikog povećanja i da establišment u javnosti istupa sa izjavama o rastu plata i penzija, a njegovi predstavnici i sami znaju da MMF to neće prihvatiti, a ni ne treba to da prihvati. Ali, oni ovako pokazuju svoju ljubav prema narodu, dok im MMF služi da preuzme odgovornost za to što neće biti ispunjenja neka obećanja - smatra Madžar.

Vučić: Biće rast jedan odsto

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče nakon što su završeni pregovori sa Fondom da je država prvih osam meseci ove godine završila sa budžetskim deficitom od 30 milijardi dinara, dok je sporazumom sa MMF-om bilo planirano da deficit bude najmanje 132 milijarde.

"I 132 milijarde bi bile dobar rezultat. Onda vidite kakav smo uspeh postigli", rekao je Vučić, dodavši da Fond o uspesima ekonomskih reformi Vlade govori sa više pohvala nego što se to radi u Srbiji.

Premijer je ocenio i da će Srbija ove godine imati rast od jedan odsto (MMF prognozira 0,5), a da će on dogodine dostići dva procenta, a u 2017. tri odsto i više.

"To bi značilo da ćemo imati normalnu, pristojnu, uređenu i veoma uspešnu zemlju", konstatovao je Vučić. Fonet

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.