Izvor: Danas, 23.Nov.2014, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije bilo validne dokumentacije

U tekstu od 21. novembra, pod naslovom „Srpska penzija za kosovskog novinara“, autora Fahrija Musliua, objavljeno je niz neistina i proizvoljnosti koje utiču na ugled Fonda i dovode javnost u zabludu, zbog čega bam dostavljamo tačnu informaciju o postupku ostvarivanja prava na starosnu penziju pomenutog novinara.

Na trajanje postupka priznavanja prava na starosnu penziju Fahrija Musliua uticale su dve činjenice, nezavisne od Fonda PIO. Jedna je da je osiguranik, podnosilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << zahteva, prikrio činjenicu da je bio u osiguranju, odnosno izjavio je da nije bio radno angažovan počev od 1993. do dana podnošenja zahteva, a što je kasnije u postupku utvrđeno. Drugo, trebalo je više od 11 meseci da se Fondu dostave validni dokazi o takvom angažovanju od strane Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Validnu dokumentaciju od NUNS-a Fond je dobio krajem oktobra 2014, nakon čega je utvrđeno da postoje dugovanja po neuplaćenim doprinosima za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Napominjemo da u zavisnosti od kompletnosti dokumentacije zavisi i dužina trajanja postupka donošenja rešenja. A iznos visine penzije određuje se isključivo rešenjem kojim se pravo na penziju utvrđuje, a na osnovu podataka registrovanih u matičnoj evidenciji Fonda i apsolutno su neosnovane insinuacije Fahrija Musliua iznete u novinskom članku, na osnovu kojih bi moglo da se zaključi da je neko od zaposlenih u Filijali za grad Beograd uticao na obračunati iznos penzije.

U Fondu se pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruje na osnovu staža osiguranja i uplaćenih doprinosa, tako da druge činjenice kao što su nacionalna ili verska pripadnost nemaju bilo kakvog uticaja na ostvarenje prava.

Autorka je direktorka Sektora za odnose s javnošću Fonda PIO
Pogledaj vesti o: Penzija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.