Nevolje Srba povratnika u Prizren (3): Teško do lekara i lekova

Izvor: KMnovine.com, 30.Avg.2015, 02:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevolje Srba povratnika u Prizren (3): Teško do lekara i lekova

Olga i Moma Pavićević u Prizren su se vratili pre tri godine. Život u rodnom gradu nastavili su onako kako je stao. Svakodnevno šeću, posećuju prijatelje, čekaju penziju. Većih problema nemaju, osim nabavke lekova.


   
Svoji na svome: Olga i Moma Pavićević / Foto: A. Čukić    


Piše: Jelena Petković / Vesti - onlajn


- Kako živimo? Eto, pokušavamo, >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << za sada ide dobro. Malo godine, malo muke i bolest, učinili su svoje. Trebaju nam lekovi, moramo da ih kupujemo. Nekada poručimo u Nišu, pa nam kupe deca i pošalju - priča Moma.

Njegova supruga Olga operisala je kancer i za nju je odlazak kod lekara prilično komplikovan.

- Imam 66 godina, to je naporno za mene. Moram da odem u Niš da zakažem, a onda čekam slobodan termin. I to dugo traje, a i košta. Još nisam otišla na kontrolu - dodaje Olga.

Pavićevići svakog gosta nude "domaćom prizrenskom" kafom u svom domu opremljenom najosnovnijim stvarima. Tu je i stari kasetofon sa kojeg se čuje srpska domaća muzika.

Kao gotovo i svi Srbi, i Pavićevići su Prizren napustili nakon martovskog pogroma 2004. Do izgradnje novog doma povremeno su rodni grad posećivali i koristili priliku da se vide sa prijateljima.

- Prizren je Prizren. On je nepromenjiv. To što se izgradilo, urbanizovalo, to je drugo. Ranije sam radio kao vozač autobusa ovde u gradu i svi me znaju. Govorim i albanski i turski i nemam nikakvih problema - dodaje naš domaćin.

Pavićevići imaju dve ćerke i petoro unučadi. Ćerke ne žele da dođu u Prizren.
- One su ovde završile gimnaziju. Ne verujem da će doći. One žele da im grad ostane u sećanju onakav kakav je bio - objašnjava Moma.

Kad bi imali sijalicu

Kuća Pavićevića nalazi se na kraju strme uzbrdice u ulici u kojoj nema osvetljenja.
- Uveče je mrkli mrak i ne možeš nikuda iz dvorišta da kreneš jer je strmo. Opštini Prizren podnosili smo i pisani zahtev za sijalicu, ali ništa, i dalje je mrak - kažu Olga i Moma.


Izvor: Vesti    :: © 2014 - 2015 ::    Molimo za navođenje izvora

Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.