Nestaju uređaji kakve smo znali

Izvor: B92, 01.Sep.2014, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestaju uređaji kakve smo znali

Evropskim kompanijama od danas je zabranjena prodaja ili uvoz usisivača sa motorima jačim od 1.600 vati, shodno pravilima o energetskoj efikasnosti.

Nakon usisivača, Evropska unija će razmotriti i zabranu nedovoljno energetski efikasnih fenova za kosu, kosilica, smartfonova i kuvala za vodu, izveštavaju mediji u EU.

Na proleće se očekuju novi predlozi za zabranu desetak električnih kućnih aparata za koje se veruje da troše previše struje.

Prema sadašnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakonima, zabrana se odnosi na televizore, mašine za veš, zamrzivače i usisivače, dok su manji električni uređaji za sada pošteđeni.

Poverenik EU za energiju Ginter Etinger rekao je da je zabrana uređaja koji troše mnogo električne energije nužna za borbu protiv klimatskih promena.

"Sve zemlje EU su saglasne da je energetska efikasnost najbolji metod za smanjenje potrošnje energije i poboljšanje klimatskih uslova. Zbog toga moraju da postoje ograničenja za male električne kućne aparate", rekao je Etinger za časopis Bild.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.