Nemci bi mogli u penziju sa 73 godine

Izvor: Blic, 28.Maj.2016, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci bi mogli u penziju sa 73 godine

Prema aktuelnom zakonu Nemce očekuje postupno povećanje životne dobi za odlazak u penziju, pa bi do 2029. granica tza radon sposobne bila 67 godina.

Trenutno radnici koji napune 65 godina mogu otići u penziju. Međutim, prema istraživanju koje je sproveo kelnski Institut za ekonomska istraživanja životno doba Nemaca za odlazak u penziju do 2041. mogla bi se produžiti na 73 godine života ukoliko doprinosi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << penzije ostanu na sadašnjem nivou.

U izveštaju Instituta se pobijaju argumenti po kojima bi priliv izbeglica u Nemačku trebalo da spreči povećanje životne dobi za odlazak u penziju u toj najsnažnijoj evropskoj ekonomiji.

Trenutno u Nemačkoj na jednog penzionera dolaze tri zaposlene osobe, no demografska slika ukazuje na pogoršanje situacije u predstojećim godinama s obzirom na to da populacija stari.

Nemački ministar financija Volfgang Šojble (73) već je pozvao da se životno doba za odlazak radnika u penziju u zemlji poveća na 70 godina, uz argument da bi se penzionisanje trebalo povezati s produženjem životnog veka stanovnika Nemačke.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.