Nacista koji živi u Osijeku dobio milione u Americi

Izvor: Blic, 22.Okt.2014, 06:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacista koji živi u Osijeku dobio milione u Americi

Od 1979. je otkriveno da je najmanje 38 nacista osumnjičenih za ratne zločine primilo na milione dolara američkih penzija u zamenu za napuštanje SAD i odricanje od američkog državljanstva.

Jakob Dencinger, bivši čuvar u nekoliko nacističkih logora , uključujući i Aušvic  u Poljskoj,  pobegao je u Nemačku iz Ohaja 1989. nakon što je saznao da je pokrenut postupak oduzimanja državljanstva. Dencinger (90) sada živi u Osijeku u Hrvatskoj.

Martin Hartman, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bivši SS čuvar u logoru Sahsenhauzen na obodu Berlina,

preselio se u Berlin iz Arizone 2007. pre nego što mu je oduzeto državljanstvo SAD u skladu sa dogovorom sa tamošnjim Ministarstvom pravde. Hartman (95) sada živi u Berlinu.

Vasil Litvin, koji je služio u SS jedinici koja je učestvovala u uništavanju Varšavskog geta 1943. godine,  pristao je da napusti Čikago 1995. nakon što je priznao da je skrivao nacističku prošlost. Za Litvina (93) veruju da živi u Ukrajini.

Peter Miler, bivši SS čuvar koncentracionog logora Nacvajler u Francuskoj,  napustio je Ilinois kako bi se vratio u Nemačku 1994. Miler (90) sada živi u gradu Vormsu.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.