NOVI ZAKON Kada možete u penziju

Izvor: Blic, 30.Jul.2014, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI ZAKON Kada možete u penziju

Više nema potrebe da se dokupljuje radni staž. Penziju će po novom dobiti svako ko ispuni starosni uslov i ima minimum 15 godina staža. Kliknuti (+) za uvećanje

Izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju stupaju na snagu danas, a odredbe koje se odnose na godine živote ili radnog staža važe od 1. januara naredne godine. “Blic” je računao koliko ćete još morati da radite. Kada se ispuni starosni uslov, 2015. za muškarce 65 i za žene 60 godina života, visina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << penzije zavisiće od toga koliko staža budemo imali.

Recimo, iduće godine muškarac sa 65 godina života i 40 godina radnog staža ide u punu penziju. Ako je uplaćivan doprinos za sve godine staža, otprilike na prosečnu platu u Srbiji koja je sada oko 45.000 dinara, penzija će mu biti oko 36.000. Njegov vršnjak koji ima 25 godina staža i primao je takođe prosečnu platu imaće znatno manju penziju - oko 21.000.

Slična je situacija i sa ženama. Radnica koja 2015. napuni 60 godina života i ima 35 godina staža, a primala je platu na nivou republičkog proseka može da računa na 35.000 dinara penzije. Njena vršnjakinja koja je imala istu platu, ali samo 15 godina staža dobiće oko 15.000 penzije.

Idealno poklapanje uslova je da muškarac ili žena završe fakultet u roku i počnu da rade početkom 25. godine života. Pod uslovom da nemaju prekide u radnom stažu, iste godine stekli bi pravo na punu penziju - 40 godina staža i 65 života. Srednjoškolci bi trebalo ranije da počnu da rade, već sa 18, 19 godina, ali će zato kad napune 65 imati više godina staža od traženih 40.

Majke koje danas imaju oko 50 godina života uzaludno su se radovale da će na ime rođenja deteta dobiti neku povlasticu. Novo pravilo da se za rođenje jednog deteta obračunava šest meseci, za rođenje dvoje dece godina, a za troje ili više dece dve godine staža važi, ali tek od 2032. Tako će generacije žena rođenih do 1967. biti izuzete od ove beneficije. Ženama rođenim 1967. ili kasnije roditeljstvo će se računati u staž.

- Imam dvadesetak godina staža. Ko će me držati na poslu do 65. godine života? Ali prema novom rešenju to neće biti ni bitno, jer mogu i kao nezaposlena da čekam da doživim određene godine života kada ću ostvariti pravo na penziju - kaže Slavica M. iz Beograda, koja je napunila 49 godina i radi kao lekar specijalista anesteziolog.

Jovan Slavković iz Niša, koji je desetak godina proveo u SAD, kaže za “Blic” da će valjda ovaj zakon onemogućiti poslodavce da u konkursu navode i limit starosti.

- U Americi bi se konkurs koji navodi da kandidat za posao ima, recimo, do 35 godina doživeo kao diskriminatorski - kaže Jovan.

Prevremene starosne penzije, prema računici “Blica”, uglavnom će moći da koriste oni koji imaju pravo na beneficirani radni staž. Za muškarca koji želi u prevremenu penziju naredne godine granica je takva da jedino može da ima toliko staža u kombinaciji sa traženim godinama života ako je počeo da radi sa 15 ili 16 godina.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.