Manje plate i penzije od 1. novembra

Izvor: RTS, 22.Okt.2014, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje plate i penzije od 1. novembra

Ministar finansija Dušan Vujović očekuje da će se predlog rebalansa budžeta u petak 24. oktobra naći na dnevnom redu parlamenta. Smanjenje plata i penzija stupiće na snagu 1. novembra i trajaće dok se ne obezbedi stabilan privredni rast, kaže Vujović.

Dušan Vujović očekuje da već u nedelju ili ponedeljak bude i rasprava o amandmanima na predloge tih zakona i da se rebalans usvoji, prenosi Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Ministar Dušan Vujović rekao je da neće imati gde da se uštedi ako doktori, sudije i prosvetni radnici budu isključeni iz mera štednje onda neće imati gde da se uštedi.

"Lično mislim da je svako smanjenje plata i penzija, koje su u poređenju sa potrošačkom korpom relativno skromne i male, bolno i ekonomski i politički i lično. Ali, ako nikome ne smanjimo gde ćemo da uštedimo", upitao je Vujović.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila set predloga zakona čijom primenom će biti obezbeđena finansijska stabilnost ekonomskog sistema zemlje.

Vujović je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da će smanjenje plata i penzija stupiti na snagu 1. novembra, da će biti privremeno i delimično i da će uticati na plate i penzije koje se isplaćuju u decembru.

Istovremeno, dodao je, smanjenjem plata i penzija ukida se solidarni porez koji je do sada bio na snazi.

Vujović je naglasio da će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbedi na duži rok.

"Privremeno i delimično smanjivanje usmereno je na obezbeđivanje dovoljne uštede na rashodima. Mi u najvećoj mogućoj meri uvažavamo princip solidarnosti i socijalne pravde kao ustavno načelo", rekao je ministar finansija.

Naglasio je da će većina penzionera, 61 odsto, biti izuzeta od svakog smanjenja a ove mere neće pogoditi ni one čije su plate i penzije manje od 25.000 dinara.

"Ostali penzioneri i zaposleni u javnom sektoru će imati smanjenja prema odredbama zakona koji će biti u parlamentu u petak", rekao je Vuović.

Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto.

Smanjenje plata, pojasnio je, biće 10 odsto i linearno, s tim što će plate od 25.000 do 27.800 biti smanjene od 0 do 10 odsto, a one preko 27.800 biće smanjene 10 odsto. Istakao je da će smanjenje biti takvo da nijedna umanjena plata ne sme biti niža od 25.000 dinara.

Kraj svih započetih reformi 

Ministar finansija rekao je da su rebalans budžeta i reforme neophodni zbog budućnosti Srbije i njenih građana, a ne zbog bilo kakvih, pa ni inostranih interesa. Dodao je da ovo znači i kraj reformi koje su preduzete pre 20 godina, ali nikada nisu dovedene do kraja.

Kako kaže, sve to na duži rok Srbiji treba da obezbedi rast plata i penzija, kao i otvaranje radnih mesta koje Srbija zaslužuje.

"Propustili smo šanse jer smo u vreme globalne krize, dok je ceo svet štedeo, mi povećavali plate i penzije, iz političkih ili drugih razloga, i danas se zato suočavamo sa posledicama. Moramo da pogledamo gde smo, da sagledamo probleme u prošlosti i perspektive za budućnost", rekao je Vujović.

Dodao je da su plate i penzije četiri puta povećavane u toku krize, kao i da dok su svi u svetu smanjivali plate i penzije u Srbiji su one povećavane na osnovu političkih obećanja.

"Nasledili smo tu situaciju i sada to moramo da svedemo u realne okvire", rekao je ministar finansija.

Ministar je precizirao da su od 2009-2012. godine penzije vanredno povećane za 169 milijardi dinara, bez realnog osnova, dok je deficit između troškova za penzije i doprinosa koji se daju u PIO fondu stalno rastao i on se isporučivan budžetu na finansiranje.

"To je jedan od izvora povećanja deficita sada. Mi smo došli do toga da taj deficit možemo samo da finansiramo zaduživanjem. Zbog ozbiljnosti molimo sve da podnesu jednokratnu žrtvu da bi se vratili na održiv put", naglasio je Vujović.

Naglasio je da je održiv put onaj gde Srbija nema deficit veći od dva do dva i po posto i gde učešće u BDP stagnira ili pada.

"Ovo povećanje sa 35 na 75 odsto BDP je neodrživo i dešava se i kroz budžet i kroz javna preduzeća", rekao je ministar i ponovio da je povećanje plata i penzija u vreme krize bilo nešto za šta se znalo da nije održivo.

Vujović je rekao da reforme zahtevaju dve do tri godine i da bi trebalo da obezbede trajnu osnovu razvoja.

Uz napomenu da u reforme idemo dobrovoljno, uprkos činjenici da imamo velike devizne reforme na kojima bismo mogli da "sedimo i čekamo", Vujović je ponovio da time obezbeđujemo izvesniju budućnost.

Takođe, dodao je, Srbija treba da opravda poverenje svih koji su svojevremeno kupili obveznice države i očekuju da pokažemo napredak u reformama i da smo bili vredni njihovih investicija koje su značajan izvor finansiranja.

"Važni su nam investitori i međunarodne finansijske organizacije", rekao je Vujović.

Dodao je da će do kraja godine biti potpisan sporazum sa MMF-om, a u najskorije vreme sačinjen i program pregovora sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vujović: Plate i penzije manje, da bi jednom bile veće

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Okt.2014

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je da će predlog rebalansa budžeta danas biti upućen u Skupštinu Srbije i da očekuje da će se taj predlog na dnevnom redu parlamenta naći u petak 25. oktobra...Po njegovim rečima smanjenje plata i penzija stupiće na snagu 1. novembra, i trajaće dok...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.