MMF: Pozitivna ocena, o platama i penzijama u novembru

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Sep.2015, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Pozitivna ocena, o platama i penzijama u novembru

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da su razgovori sa MMF uspešno završeni, da su rezultati dobri i da ekonomija raste, a šef misije MMF James Roaf najavio da će o povećanju plata i penzija biti reči prilikom sledeće posete Misije Srbiji, u novembru ove godine.

"Ovo su režultati rada vlade i premijera. Od skoro verovatnog bankrota došli smo do sređenih fiansija, do unapređena u fiskalnom deficitu i prešli smo, od recesije koja je pretila >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << da postane veliki problem, u pozitivan rast ekonomije", rekao je Vujović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF.

Primetivši da je "neko samo pre godinu dana govorio da ćemo to ostvariti za 12 meseci, verovatno bismo mislili da boluje od hroničnog optimizma", a onda ocenio da je danas to realnost i da se danas okrećemo narednim zadacima.

"Mnogo smo se traduili, mnogo smo postigli, ali najteži zadaci u strukturnim reformama tek predstoje. Treba završiti privatizaciju preduzeća koja se nalaze u Agenicji za privaticiju, treba promeniti nivo efikasnosti javnih preduzeća i reformisati državu samu", naveo je Vujović.

Dodao je da se od danas okrećemo novim zadacima a da su najveći upravo strukturne reforme.

"Država 20 veka je za nama, a treba nam država 21. veka, elektronska država koja može da se efikasno nosi sa izazovima privrede, rizika u okruženju i svetu i koja može da reformiše sopstvenu privredu i poboljša život stanovnika", poručio je ministar.

MMF je revidirao rast BDP Srbije na 0,5 odsto i očekujemo da će se taj rast u narednom periodu ubrzati, izjavio je šef misije MMF James Roaf, ocenivši da program MMF-a u Srbiji donosi dobro rezultate.

"Postojao je strah da će veliko fiskalno stezanje kaiša ove godine naštetiti rastu, ali umesto toga videli smo rast, kao i povećanje zaposlenosti i pad nezaposlenosti", rekao je Roaf.

On je naglasio i da je inflacija ostala na istom nivou, a da je devizni kurs stabilan.

"MMF je revidirao najvišu projekticju rasta BDP na 0,5 odsto i očekujemo da će se u srednjoročnom periodu taj rast ubrzati. To će naravno zavisiti od daljih zdravih poteza u makroekonomskoj politici i od intenziviranih strukturnih reformi koje će poboljšati funksionisanje ekonomije", rekao je Roaf.

Misija MMF je, kako je dodao, postigla dogovor sa vlastima Srbije na nivou tima, a u vezi s drugom revizijom stend-baj aranžmana sa Srbijom i precizirao da to sada treba da odobre i rukovodstvo i Izvršni odbor MMF.

"Očekujemo da će sastanak borda biti sredinom oktobra, nakon čega će svi detalji vezano za dogoovrene politike će biti objavljeni na našem veb sajtu", rekao je Roaf..

Fiskalni rezultati su dobri, deficit je niži nego što je projektovano, poboljšana je naplata prihoda, ali su investicije u zemlji niže nego što smo očekivali, rekao je šef Misije MMF.

"Uvereni smo da ta osnovna fiskalna konsolidacija da se nastavi i u 2016. godine. Tek smo počeli ovaj maraton... Već ove godine je ostvaren znacajan napredak za fiskalni deficit i mi smo uvereni da to moze da se nastavi i u naredne dve godine koliko traje program", rekao je Ruf na konferenciji za medije u Vladi Srbije povodom druge revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa MMF.

U prvoj polovini 2015. godine, dodao je, fiskalni rezultati su dobri, deficit je niži od projektovanog, "uglavnom zbog poboljsane naplate prihoda, ali i zbog nečega što je manje dobrodošlo, a to su javne investicije koje su niže od projektovanih".

Najavio je da će seldeći put misija doći u reviziju u novembru 2015. godine i da će se tada razgovorati o tome u kojoj meri će moći trajna povećanja prihoda da se koristi za neku "malu dodatnu potrošnju u 2016".

Govoreći o strukturnim reformama i o državnim preduzećima, Ruf je izrazio zadovoljstvo što vidi da je došlo do veće discipline uplata u državnom sektoru, istakavši da u narednom periodu država mora da "ojača primenu reformi u sektoru državnih, javnih preduzeća, i to pored ostalog putem privatizacije, restrukturiranja i stečaja".

"Sve ovo se radi u nameri da se pomogne ekonomiji da se razvija i da se realizuje brži rast u narednim godinama", zaključio je Roaf koji je dodao da postoji zajednička odlučnost u zemlji da se reše problemi sa kojima se Srbija suočava već duži niz godina.

Roaf je kazao da je pitanje povećanja plata i penzija istovremeno i pitanje koliko je to koegzistentno sa opštim ciljem, a to je konsolidacija fiskalnog deficita i obezbeđivanje da dug padne, zbog čega je razgovor na tu temu najavio za novembar.

"Malo je toga što mogu da kažem", rekao je Ruf na konferenciji za novinare i naveo da će se u novembru razgovarati o tome i videti da li se povećanje može uklopiti u okvir za 2016. godinu.

On je ponovio da su vidljiva trajna fiskalna povećanja ali i da je pitanje povećanja plata i penzija koegzistentno sa opštim ciljem, a to je košolidacija fiskalnog deficita i smanjenje javnog duga.

Naime, kako je objasnio, očekuje se da dug nastavi da raste još godinu i po i da počne da pada tek 2017. godine, zbog čega, dodao je, ne može da govori o procentima, ali može o pristupu pitanju povećanja plata i penzija.

Navodeći da tamo gde je visoka inflacija i očekivanja su da povećanja budu veća, kako bi se ta inflacija stigla, a da se tamo gde je manja ne mogu očekivati ni veća povećanja.

Ljudi bi, smatra Ruf, trebalo da podrže takav rast, odnosno nisku inflkaciju i umereno povećanje zarada, a to obezbeđuje rast prihoda.

To je, napomenuo je, ono što se dešava i u mnogo naprednijim ekonomijama.

Kako Vlada Srbije ima plan za reformu sistema zarada kojom bi se bolje uskladili različiti nivoi zarada u javnom sektoru, Ruf je istakao da bi korekcije zarada trebalo da se posebno odnose na one u sistemu koji to najviše zaslužuju...

"Kad se budemo vratili u novembru, razmatraćemo budžet za 2016. i sve trendove i kretanja u ekonomiiji vezana za naplatu prihoda. Na osnovu toga vlada i mi ćemo doneti odluku koliki postoji prostor za relaksaciju plata i penzija. Eventualno povećanje zarada bi trebalo da bude selektivno i targetirano", poručio je Ruf.

Upitan koliko udeo u uštedama od 70 milijardi dinara čine trajne, a koliko jednokratne uštede, od čega zavisi buduće povećanje plata i penzija, Ruf je rekao da će se na to pitanje fokusirati u novembru, prikom narednog razmatranja budžeta, ali da polovinu ušteda čine trajne, a polocinu jednokratne uštede, uključujući i podbačaj u javnim investicijama.

On je, međutim, naglasio da se ništa ne može raditi mehanički i da se u novembru u obzir moraju uzeti sve različite promene, uključujući i zbivanja vezana za dug jer "neki faktori utiču na povećanje duga".

"Mi moramo da se postaramo da se sve ove stvari dobro uklope i razmotrimo putanju potrebnu da bi dug padao u narednom periodu. Filozofija programa je bila da se planira konzervativno i da, ako dođe do određenih ušteda, one budu usmerene ka smenjeju duga", naveo je Ruf i naglasio: "Ja još smislim da je to dobra strategija za naredni period".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.