LOŠE GAZDUJE Imovina kojom raspolaže PIO ne donosi zaradu

Izvor: Blic, 30.Avg.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LOŠE GAZDUJE Imovina kojom raspolaže PIO ne donosi zaradu

I pored imovine koja vredi najmanje devet milijardi dinara, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja ne uspeva da dodatno zaradi da bi mogao da isplati sve penzije.

Pomenuta suma danas bi odgovarala vrednosti od 77 miliona evra koja se zvanično vodi na ime Fonda PIO. U vrednost od devet milijardi dinara nije, međutim, uračunato 19 banja oko čijeg vlasništva Fond vodi sudske sporove. A iznos nije nimalo zanemarljiv, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer je prema proceni Fonda PIO u izgradnju objekata u 27 banjskih lečilišta uloženo oko 500 miliona evra.

Prema podacima koje je Fond dostavio Ministarstvu rada, u vlasništvu ima objekte ukupne površine 110.000 kvadrata. Od toga se izdaje svega 1.130 kvadrata. Sa kirijom koja se dobija teško da se mogu pokriti troškovi za penzije. Poslovne prostore Fonda koriste i udruženja penzionera, državni organi, gerontološki centri i sam Fond.

Iako su se često pominjali kao imovina PIO fonda, Sava centar, pojedini rudnici, klinički centri, zgrada Stomatološkog fakulteta nisu na njihovom spisku. Članovi bivšeg upravnog odbora tvrdili su da je Fond ulagao novac i u izgradnju autoputa Beograd-Niš.

Prema saznanjima “Blica”, oko te imovine se ne vode sporovi jer dokaza o vlasništvu, odnosno o učešću Fonda u njihovoj izgradnji nema. Fond trenutno pokušava na sudu da dokaže vlasništvo nad objektima u 19 banja u zemlji. Od imovine u inostranstvu ulagao je u letovalište Čanj u Crnoj Gori i oko vlasništva se vodi sada već međunarodni sudski spor.

Sva ova imovina, međutim, na tržištu ne vredi koliko i na papiru. Ono što je svih ovih decenija izostalo jeste kvalitetno upravljanje i ulaganje.

Pošto PIO ne uspeva da zaradi dovoljno novca za penzije pa država svake godine dodaje iz budžeta 40 odsto iznosa potrebnog za penzije, plan Vlade je da tu situaciju nekako promeni. To je i razlog aktuelizovanja priče o prodaji banja, odnosno pronalaženje strateškog partnera za finansijsku injekciju za razvoj, lečilišta.

- Postoji mogućnosti da deo prihoda Fond ostvaruje na osnovu imovine koju poseduje, čime bi se smanjilo opterećenje državnog budžeta. Prvi korak je učinjen tako što su napravljene promene u samom ministarstvu, kao i u Upravnom odboru Fonda, od koga se očekuje efikasan rad na zaštiti interesa Fonda. Nakon toga sledi rad na stvaranju uslova da bi Fond ostvaruje zaradu od svoje imovine - kažu za “Blic” u Ministarstvu rada.

Osnovno pitanje je ko će uložiti novac, jer devastirane banjske komplekse neko mora da obnovi.

- Trenutno se razmatraju sve opcije, od ulaganja države do pronalaženja strateškog partnera. Ono što se postavilo kao pitanje je da li država sme da prodaje imovinu PIO fonda bez njihove saglasnosti, jer je ona i Zakonom o javnoj svojini potpuno nezavisna od državnog vlasništva. Fond PIO nikada suštinski nije funkcionisao kao penzijski fondovi u razvijenim zemljama, jer se sve finansiralo iz tekućeg poslovanja.

- U jednom periodu bilo je više zaposlenih nego penzionera, i iz tog viška novca se dosta toga finansiralo, poput recimo Sava centra. Sada se broj zaposlenih i penzionera izjednačio i država mora da dotira novac za penzije. Teško je preseći preko kolena šta kome pripada - kaže za “Blic” Ljubomir Savić, stručnjak za privatizaciju.

PALA VREDNOST ULOŽENOG

Procena Fonda PIO je da je u sve objekte u banjama u Srbiji uloženo oko 500 miliona evra. Knjigovodstvena vrednost tih objekata koju Poreska uprava koristi kao osnov za oporezivanje imovine je, međutim, neuporedivo niža. Tako je recimo vrednost objekta Specijalne bolnice „Žubor“ u Kuršumlijskoj banji svega oko 1,24 miliona evra, dok “Merkur” vredi oko 660.000 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.